Κορυφώνει την προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την απόφαση για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αλλά και την έκδοση Navtex για την περιοχή νοτιοανατολικά του Καστελόριζου.

Ο Ερντογάν δικαιολόγησε τη μετατροπή του βυζαντινού μνημείου, αποδίδοντάς την στον Μωάμεθ τον Πορθητή, κατά την ομιλία του στη διετή συνάντηση για την αξιολόγηση του Προεδρικού Συστήματος Διακυβέρνησης, όπως αναφέρει το skai.gr.

«Η απόφασή μας να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί είναι σύμφωνη με τον θεμελιώδη χάρτη του Μωάμεθ του Πορθητή, των ηγέτη των δύο ηπείρων και δύο θαλασσών», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Μάλιστα ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στο παρελθόν της χώρας του, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν έσφαζε.

«Είμαστε μία από τις ελάχιστες χώρες χωρίς το στίγμα της αποικιοκρατίας και σφαγής στην ιστορία της. Με αυτήν την υπερηφάνεια, θα συνεχίσουμε να ενεργούμε ως χώρα που δεν έχει το βλέμμα της στη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των άλλων, αλλά παίρνει πάντα αυτό που δικαιούται» είπε.

Για το λιβυκό ανέφερε ότι «σύμφωνα με τις συμφωνίες που έχουμε συνάψει, υποστηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης. Απωθώντας τους πραξικοπηματίες που απειλούσαν την Τρίπολη (εννοώντας τον στρατάρχη Χαφτάρ), έχουμε εξασφαλίσει την ασφάλεια του λαού της Λιβύης και τους βοηθήσαμε να κοιτάξουν στο μέλλον με ελπίδα».

Κάλεσε τον Πάπα στην προσευχή της Παρασκευής

Ο Ερντογάν δεν δίστασε να καλέσει στην προσευχή της Παρασκευής στις 24 Ιουλίου τον Πάπα Φραγκίσκο, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν.

Σύμφωνα με την τουρκική Ahval, ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας είναι ανάμεσα στους καλεσμένους στο άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν ανακοίνωσε στις 10 Ιουλίου τη μετατροπή του βυζαντινού μνημείου σε τζαμί, μετά και τη σχετική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε εκφράσει την απογοήτευσή του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης.

«Οι σκέψεις μου πηγαίνουν στην Κωνσταντινούπολη. Σκέφτομαι την Αγία Σοφία και είμαι πολύ πονεμένος» δήλωσε στο σύντομο μήνυμά του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Εν τω μεταξύ, οι προετοιμασίες στο εμβληματικό μνημείο συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, καθώς ήδη έχουν τοποθετηθεί κουρτίνες που θα καλύπτουν τα χριστιανικά ψηφιδωτά και έχουν στρωθεί στο δάπεδο τιρκουάζ χαλιά.