Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ έκανε την «καταπολέμηση του ριζοσπαστικού ισλαμισμού» μια από τις «μεγαλύτερες ανησυχίες» του, στις δηλώσεις του για την κυβερνητική πολιτική σήμερα στην Εθνοσυνέλευση.

«Η καταπολέμηση του ριζοσπαστικού ισλαμισμού υπό οποιαδήποτε μορφή του είναι και παραμένει μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας», δήλωσε ο Ζαν Καστέξ, πρώην ανώτερος αξιωματούχος, δήμαρχος μιας μικρής πόλης της νοτιοδυτικής Γαλλίας και σχεδόν άγνωστος στο ευρύ κοινό, που διορίστηκε επικεφαλής της κυβέρνησης στις 3 Ιουλίου.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε «ένα νομοσχέδιο κατά των αυτονομιστικών τάσεων» που θα παρουσιαστεί στο συμβούλιο υπουργών προκειμένου «να αποφευχθεί ορισμένες ομάδες να οχυρώνονται γύρω από εθνοτικές ή θρησκευτικές ιδιότητες».

«Η Δημοκρατία, είναι ο κοσμικός χαρακτήρας ως θεμελιώδης αξία, ως αιχμή του δόρατος της συνοχής της κοινωνίας. Καμία θρησκεία, κανένα ρεύμα σκέψης, καμιά ομάδα δεν μπορεί να οικειοποιείται τον δημόσιο χώρο και να επιτίθεται στους νόμους της Δημοκρατίας», δήλωσε ενώπιον των βουλευτών.

Τον Φεβρουάριο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε μια λαϊκή γειτονιά της Μιλούζης, στην ανατολική Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν είχε εκφράσει τη βούλησή του για την καταπολέμηση των «ισλαμιστικών αποσχιστικών τάσεων» στη Γαλλία. Ήθελε να ελέγχονται καλύτερα τα κηρύγματα μέσα στα τζαμιά, που μερικές φορές κατηγορούνται για αμφισημία σε ό,τι αφορά τις δημοκρατικές αξίες, και να σταματήσει να δέχεται τους ιμάμηδες που στέλνουν και πληρώνουν ξένες χώρες, όπως η Τουρκία και η Αλγερία, αυξάνοντας παράλληλα τον αριθμό των ιμάμηδων που εκπαιδεύονται στη Γαλλία.

Όσον αφορά την ασφάλεια, ο Καστέξ δήλωσε ότι το κράτος θα δώσει «αυστηρή απάντηση και χωρίς περιστροφές» στις «υπερβολικά βίαιες μειονότητες» που «συστηματικά αμαυρώνουν τις διαδηλώσεις» και «στην εξοικείωση με την καθημερινή παραβατικότητα».

«Σε πολλούς τομείς, η μικροεγκληματικότητα, οι μικρές αντικοινωνικές συμπεριφορές, η προσβολή, η λαθραία διακίνηση αναπτύσσονται σε σημείο που καταστρέφουν την καθημερινότητα των ανθρώπων. Και αναπτύσσονται γιατί, ελλείψει δικαστικής απάντησης, εδραιώνεται μια μορφή ατιμωρησίας», σχολίασε ο πρωθυπουργός.