Ο Νετανιάχου δέχεται οργή για τους χειρισμούς του στην πανδημία και υπόσχεται λεφτά σε όλους

Προσπάθεια τόνωσης της δημοτικότητάς του από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ


ΚΟΣΜΟΣ
23:47
15/07/2020
Ο Νετανιάχου δέχεται οργή για τους χειρισμούς του στην πανδημία και υπόσχεται λεφτά σε όλους
loading

Ένα σχέδιο για κρατικές επιχορηγήσεις σε όλους τους Ισραηλινούς ανακοίνωσε την Τετάρτη 15 Ιουλίου ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν μέσω της κλιμακούμενης λαϊκής οργής για τους χειρισμούς του στην κρίση του κορονοϊού.

Οι επικριτές θεωρούν αυτό το πακέτο οικονομικής βοήθειας συνολικού ύψους 6 δισεκατομμυρίων σέκελ (1,54 δισεκατομμύρια ευρώ) ως μια προσπάθεια τόνωσης της δημοτικότητας του βετεράνου ηγέτη πριν από μια ευρέως αναμενόμενη σειρά νέων lockdown.

Οι πληρωμές θα κυμαίνονται μεταξύ 750 σέκελ (191 ευρώ) για κάθε άτομο έως και 3.000 σέκελ (767 ευρώ) για οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά, όπως δήλωσε ο Νετανιάχου σε ένα έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα.

Στην πέμπτη θητεία του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αντιμετωπίζει μια νέα έξαρση κρουσμάτων κορονοϊού. Στο διάγγελμά του τόνισε ότι «πράττει τα μέγιστα» για να αποφύγει ένα νέο πανεθνικό lockdown και αρνήθηκε ότι οι διαδηλώσεις στους δρόμους προκάλεσαν το νέο πακέτο βοήθειας.

«Γιατί δίνουμε αυτά τα χρήματα; Πρέπει να δώσουμε ώθηση στην οικονομία», ήταν τα λόγια του και κάλεσε την κυβέρνηση συνασπισμού του να εγκρίνει την καταβολή του οικονομικού βοηθήματος. «Αυτά τα χρήματα θα ενισχύσουν τις καταναλωτικές δαπάνες και την απασχόληση», υποστήριξε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κυβέρνηση άνοιξε ξανά σχολεία και πολλές επιχειρήσεις τον Μάιο, αίροντας μέτρα απαγόρευσης που είχαν επιπεδοποιήσει την καμπύλη μετάδοσης της νόσου. Με τα νέα κρούσματα της COVID-19 να ξεπερνούν τα 1.000 ημερησίως, ορισμένοι εμπειρογνώμονες στον τομέα της δημόσιας υγείας τόνισαν πως η κυβέρνηση προέβη σε βιαστικές κινήσεις.

Με την ανεργία στο ποσοστό ρεκόρ του 21%, χιλιάδες Ισραηλινοί ζητώντας μέτρα οικονομικής ανακούφισης διαδήλωσαν εναντίον του Νετανιάχου το Σάββατο στο Τελ Αβίβ. Στην Ιερουσαλήμ, χθες Τρίτη 14/07, η Αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνια νερού ενάντια σε χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά του πρωθυπουργού έξω από το σπίτι του.

Μια δημοσκόπηση του αμερόληπτου Ινστιτούτου Δημοκρατίας του Ισραήλ διαπίστωνε ότι μόλις το 29,5% των Ισραηλινών εμπιστεύεται τον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης από τον Νετανιάχου.

Την προηγούμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο βοήθειας για αυτοαπασχολούμενους, επιπροσθέτως πληρωμών συνολικού ύψους περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ που είχε προηγουμένως δεσμευτεί να χορηγήσει το κράτος.

Το Ισραήλ, με πληθυσμό εννέα εκατομμυρίων, έχει καταγράψει σχεδόν 44.000 κρούσματα κορονοϊού και 375 θανάτους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει