Διέψευσε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ ότι η κυβέρνηση της χώρας θα συστήσει να φορούν οι άνθρωποι μάσκες στο γραφείο για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, μετά τις εικασίες ότι ο κανόνας αυτός για τα καταστήματα μπορεί να ισχύσει και για τα γραφεία.

«Δεν θα γίνει σύσταση για μάσκες στο γραφείο»  σημείωσε ο Χάνκοκ σε δηλώσεις που έκανε στο Sky News.

Στην Αγγλία οι πελάτες θα πρέπει να φορούν μάσκες στα καταστήματα και τα σουπερμάρκετ από τις 24 Ιουλίου ώστε να συμβάλουν στην μείωση του κινδύνου για μια νέα εξάπλωση της Covid-19, σύμφωνα με δήλωση που έκανε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο Χάνκοκ δήλωσε σήμερα στο BBC ότι η κυβέρνηση εξέτασε την χρήση μάσκας στο γραφείο, αλλά απέρριψε την ιδέα αυτή στη βάση ότι αν οι άνθρωποι περνούν πολύ καιρό μαζί, τα καλύμματα προσώπου δεν προσφέρουν προστασία.

«Στη συναλλαγή με ανθρώπους με τους οποίους δεν βρίσκεσαι κανονικά μαζί είναι που μπορεί η μάσκα να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη» σημείωσε.

Το κάλυμμα προσώπου είναι ήδη υποχρεωτικό στα δημόσια μέσα μεταφοράς στην Αγγλία, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Η εφημερίδα Telegraph είχε γράψει νωρίτερα σήμερα ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει σύντομα σύσταση για τη χρήση καλύμματος προσώπου σε όλους τους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των γραφείων και άλλων χώρων εργασίας.

Σε ερώτηση του BBC για το δημοσίευμα της Telegraph, ο Χάνκοκ απάντησε: «Όχι… Είναι κάτι που κοιτάξαμε και απορρίψαμε».

Παράταση των περιορισμών στην περιφέρεια της Λισαβόνας αποφάσισε η Πορτογαλία

Τα μέτρα μερικού lockdown που ισχύουν στην περιφέρεια της Λισαβόνας για να ελεγχθούν εστίες μόλυνσης του νέου κορονοϊού παρατάθηκαν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Ιουλίου.

«Η απόφαση αυτή λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι, παρά την τάση μείωσης του αριθμού των νέων κρουσμάτων που παρατηρείται στις περισσότερες περιφέρειες της εθνικής επικράτειας, διαπιστώνουμε επίμονα κρούσματα σε ορισμένες ζώνες της Περιφερειακής Υγειονομικής Διοίκησης της Λισαβόνας και της κοιλάδας του Τάγου, συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα της μητροπολιτικής περιφέρειας της Λισαβόνας», εξήγησε η σοσιαλιστική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της την οποία εξέδωσε έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν από τις αρχές Ιουλίου αφορούν το σύνολο της μητροπολιτικής περιφέρειας της Λισαβόνας και ιδιαίτερα συνοικίες των βορείων προαστίων της πορτογαλικής πρωτεύουσας, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Από τους περίπου 700.000 κατοίκους των συνοικιών αυτών ζητήθηκε να παραμείνουν στα σπίτια τους και να βγαίνουν μόνο για να πάνε στη δουλειά τους ή για να κάνουν απαραίτητα ψώνια.

Οι συναθροίσεις περιορίζονται εκεί στα πέντε άτομα, έναντι των δέκα που μπορούν να συναθροίζονται στο σύνολο της περιφέρειας της Λισαβόνας και των 20 στην υπόλοιπη Πορτογαλία.

Για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, η κατανάλωση αλκοόλ παραμένει απαγορευμένη στους δημόσιους χώρους της πρωτεύουσας και τα εμπορικά καταστήματά της, καθώς και τα καφέ, πρέπει να κλείνουν στις 20:00.

Στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, η Πορτογαλία συνέχισε να καταγράφει κατά μέσο όρο λίγο περισσότερα από 350 νέα κρούσματα Sars-CoV2 την ημέρα, τα περισσότερα στην περιφέρεια της Λισαβόνας.

Η χώρα αυτή των 10 εκατ. κατοίκων έχει καταγράψει επισήμως συνολικά σχεδόν 1.700 θανάτους από Covid-19 και 47.000 κρούσματα.

(φωτογραφία αρχείου)