Πατριάρχης Ειρηναίος: Ο Ερντογάν να παραιτηθεί από την απόφαση του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί

«Μια τέτοια ενέργεια θα τιμούσε τον ίδιο και θα αποτελούσε παρηγοριά»


ΚΟΣΜΟΣ
17:25
14/07/2020
Πατριάρχης Ειρηναίος: Ο Ερντογάν να παραιτηθεί από την απόφαση του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί
5
loading

Έκκληση στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, να διατηρήσει το status quo στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας απηύθυνε ο πατριάρχης των Σέρβων, Ειρηναίος.

«Μετά την έκκληση των προκαθημένων των χριστιανικών Εκκλησιών (Πατριάρχη Κυρίλλου της Μόσχας, Πάπα Φραγκίσκου και άλλων), καθώς και ύπατων αξιωματούχων της Ρωσίας, των ΗΠΑ και άλλων χωρών, καθώς και της UNESCO, απευθύνουμε έκκληση στον πρόεδρο της Τουρκίας, εξ ονόματος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Καλούμε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εγκαταλείψει την πρόθεσή του και να διατηρήσει το status quo στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Δεν είναι αργά για κάτι τέτοιο. Μια τέτοια ενέργεια θα τιμούσε τον ίδιο και θα αποτελούσε παρηγοριά και ευχαρίστηση για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, την Εκκλησία του και τη Ρωμαίικη κοινότητα στην Τουρκία για τη θλίψη και τον πόνο τους για αυτήν την απόφαση. Από την άλλη θα έφερε στη σύγχρονη Τουρκία την έγκριση, την εμπιστοσύνη και τα εύσημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κοινότητας», αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εκδόθηκε από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και φέρει την υπογραφή του Πατριάρχη Ειρηναίου.

Ο προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας θεωρεί λανθασμένη και άδικη την απόφαση για την Αγία Σοφία και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ σημειώνει: «Η κατάργηση του διατάγματος του Ατατούρκ και η μονομερής ενέργεια επιστροφής της Αγίας Σοφίας στο καθεστώς του τζαμιού, θεωρούμε ότι είναι, όχι μόνο ιστορική αδικία, αλλά βιαστική και μη αναγκαία πολιτική κίνηση, επιζήμια για το διεθνές κύρος της Τουρκίας, αλλά και για τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ χριστιανικού και μουσουλμανικού κόσμου».

Επίσης, στέκεται στη σημασία που έχει η Αγία Σοφία για τον χριστιανισμό, υπογραμμίζοντας ότι «κάποτε αποτελούσε τον πιο σημαντικό ναό ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου, τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση».

Ο πατριάρχης των Σέρβων στην επιστολή - έκκληση προς τον Τούρκο πρόεδρο προτείνει, επίσης, μία εναλλακτική λύση: «Πιστεύουμε ότι η μόνη δίκαιη λύση, αν είναι να αλλάξει αυτή που έφερε ο Κεμάλ-πασάς, είναι να διατηρηθεί το καθεστώς μουσείου και να δοθεί άδεια για την εκτέλεση όχι μόνο της μουσουλμανικής αλλά και της χριστιανικής λατρείας. Ο ναός είναι αρκετά ευρύχωρος, ώστε κανείς να μην ενοχλεί κανέναν. Κάτι τέτοιο δεν είναι χωρίς προηγούμενο στον σύγχρονο κόσμο» και υπενθυμίζει τη συμβίωση μουσουλμάνων και χριστιανών στην Ιερουσαλήμ, το Σινά, αλλά και τη Σερβία.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Μια τέτοια ενέργεια θα τιμούσε τον ίδιο και θα αποτελούσε παρηγοριά

  και ευχαρίστηση για τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο,σοβαρα μονο εκεινος ειναι χριστιανος?

 2. avatar l.v.

  μιας και ΔΕΝ αισχύνεται........
  βάλτε και καμιά φωτογραφία, του \" ασκιτικού \"
  ..........της. σερβίας είναι ή της ρωσίας.........;

 3. avatar l.v.

  ο.........ήξεις αφήξεις [!!!]
  προτιμώτερο να μην ομιλεί
  καταναλώνει οξυγόνο.......
  ας κοιταξει τα του \"οίκου\" του

  1. avatar Αφού δεν γνωρίζετε πρόσωπα,

   γιατί βρίζετε; Ούτε στο σακί ούτε στο σακούλι χωράτε. Ξυπνάτε από τον λήθαργο. Αν η Κωνσταντινούπολη είχε δοθεί στη Ρωσία (πράγμα που επιθυμούσε και ο Ντοστογιέφσκι -τρείς φορές το γράφει στο Ημερολόγιό του), η τύχη των Ελλήνων της Πόλης και της Ανατολής θα ήταν διαφορετική.(Στους Έλληνες δεν υπήρχε περίπτωση να δοθεί. Οι Άγγλοι το είχαν διαμηνύσει ευθέως: \"Αν επιχειρήσετε να χτυπήσετε την Κ/πολη, θα βρείτε εμάς απέναντί σας.\")

 4. avatar SSNP

  Δεν παρακαλάς και δεν διαπραγματεύεσε με έναν εγκληματία , του φτιάχνεις ποινικό φάκελο και του επιβάλεις ποινή.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει