Να ασκήσει βέτο στο προτεινόμενο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, σε περίπτωση που οι χρηματοδοτήσεις υπόκεινται σε κριτήρια σεβασμού του κράτους δικαίου, απείλησε σήμερα (10/07) ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσης του ζητήματος του κράτους δικαίου με το πακέτο διάσωσης της Ε.Ε. αναπόφευκτα θα μετατραπεί σε μια πολιτική διαμάχη. Αν τα δύο συγχωνευτούν, δεν θα υπάρξει ούτε οικονομική ανάκαμψη, ούτε προϋπολογισμός», προειδοποίησε σε συνέντευξη στο Ουγγρικό Κρατικό Ραδιοφωνικό Δίκτυο.

«Μπορούμε να ασκήσουμε βέτο, απαιτείται ομόφωνη απόφαση, η Ουγγαρία μπορεί να πει όχι» και να εμποδίσουμε την έγκριση του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης που έχει σχεδιαστεί για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση από την πανδημία του κορονοϊού, πρόσθεσε ο ακροδεξιός πρωθυπουργός σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι όροι για την κατανομή των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ του σχεδίου, που αποτελείται από δάνεια 250 δισεκατομμυρίων και επιχορηγήσεις 500 δισεκατομμυρίων, αποτελούν αντικείμενο εντατικών διαπραγματεύσεων ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής στις 17 και 18 Ιουλίου.

Όπως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε σήμερα να θέσει όρο στη χορήγηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τον σεβασμό του κράτους δικαίου, ένα ευαίσθητο ζήτημα μεταξύ των 27.

«Τα πολιτικά ζητήματα δεν πρέπει να αναμειχθούν με τη λήψη οικονομικών αποφάσεων. Οι φωνακλάδες φιλελεύθεροι της Ε.Ε. τείνουν να απειλούν εκείνους που δεν τους αρέσουν οι οικονομικές κυρώσεις», είπε ο Όρμπαν διαβλέποντας «αδιέξοδο».