Περισσότεροι από εκατό Νοτιοκορεάτες, πολλοί από τους οποίους σε αναπηρικά αμαξίδια, λόγω ηλικίας, διέσχισαν σήμερα τα πιο φυλασσόμενο σύνορα στον κόσμο για να επανενωθούν με μέλη των οικογενειών τους στη Βόρεια Κορέα, τα οποία δεν είχαν ξαναδεί από τον Κορεατικό Πόλεμο του 1950-1953.

Οι συναντήσεις έγιναν ύστερα από υποχώρηση της Βόρειας Κορέας που απέσυρε το αίτημά της να ανασταλούν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις της Νότιας με τις ΗΠΑ, κάτι που είχε θέσει ως προϋπόθεση.

Βόρεια των συνόρων των δύο χωρών, συγγενείς χαμένοι από χρόνια αγκαλιάστηκαν με δάκρυα, χαρά αλλά και δυσπιστία. Κάποιοι δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν τους δικούς τους ανθρώπους που δεν είχαν δει για εξήντα χρόνια.

Για πολλούς από αυτούς, το σημερινό τους ταξίδι θα είναι και η τελευταία ευκαιρία να δουν τους αγαπημένους τους ανθρώπους.

Περισσότεροι από 128.000 άνθρωποι στη Νότια Κορέα δήλωσαν πως προέρχονται από οικογένειες που χωρίστηκαν στον Κορεατικό Πόλεμο/ Εξ αυτών το 44% έχει ήδη πεθάνει ενώ περισσότεροι οκτώ στους δέκα επιζώντες είναι άνω των 70 ετών.

Οι συναντήσεις έχουν γίνει αντικείμενο πολιτικών διαδικασιών στις δύο χώρες αλλά για τους ανθρώπους που αποσπάστηκαν τόσο βίαια από τις οικογένειές τους, άλλα πράγματα είναι πιο σημαντικά.

«Ορκίστηκα στον εαυτό μου να μην πεθάνω πριν δω τον αδελφό και την αδελφή μου», λέει ο 81χρονος Jang. «Δεν μπορώ να πεθάνω αν δεν τους δω αυτή τη φορά».


Δείτε τις φωτογραφίες…