Σύμφωνα με δηλώσεις που πραγματοποίησε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια on-line φόρουμ με θέμα «Η Ρωσία και o κόσμος στη μετά Covid εποχή», η Μόσχα συστηματικά λαμβάνει πληροφορίες που κάνουν λόγο για μεταφορά ναρκωτικών στο Αφγανιστάν μέσω αεροσκαφών τα οποία θα μπορούσαν να ανήκουν στο ΝΑΤΟ «και αυτό πρέπει να το διερευνήσουμε».

«Επανειλημμένα λαμβάνουμε πληροφορίες, οι οποίες επίσης προέρχονται από μέσα μαζικής ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες στο Αφγανιστάν υπάρχει οργανωμένο λαθρεμπόριο οπίου προς άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ευρώπης, στο οποίο χρησιμοποιείται, όπως μεταδίδεται, η πολεμική αεροπορία της νατοϊκής συμμαχίας», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Αυτές τις πληροφορίες δεν μπορούμε να τις ελέγξουμε 100%, αλλά είναι τόσο συχνές που δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε. Εάν χρησιμοποιήθηκε πολεμική αεροπορία στο Αφγανιστάν, αυτή θα μπορούσε να είναι μόνο αεροπορία του ΝΑΤΟ και τέτοιες πτήσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μόνο στρατιωτικοί ή άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών. Αυτό φυσικά απαιτεί διερεύνηση, πρωτίστως στις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες», επισήμανε επίσης ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος, ο Λαβρόφ ανέφερε επί του θέματος: «Αν δούμε τα απολύτως αξιόπιστα στοιχεία, τότε μπορούμε να πούμε ότι στα 20 χρόνια παραμονής των ΗΠΑ και άλλων χωρών της συμμαχίας στο Αφγανιστάν, η ροή των ναρκωτικών από το Αφγανιστάν στο εξωτερικό αυξήθηκε μερικές φορές».

Και συμπλήρωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε τα άλλα μέλη της συμμαχίας δεν διεξάγουν κάποιο σημαντικό αγώνα για την καταπολέμηση της παραγωγής ναρκωτικών στο Αφγανιστάν».

Παράλληλα, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax, ο Λαβρόφ σημείωσε ότι η εσωτερική πολιτική διαμάχη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής βρίσκεται πίσω από τις «ανήθικες εικασίες» που λένε ότι η Μόσχα έχει δεσμούς με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Την Πέμπτη 9 Ιουλίου ο αρχηγός των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός, Μαρκ Μίλεϊ, δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι η Ρωσία κατά το παρελθόν παρείχε υποστήριξη στους μαχητές του ισλαμιστικού κινήματος Ταλιμπάν, στο Αφγανιστάν, αλλά δεν έχει αποδείξεις που να πιστοποιούν ότι έδινε εντολές για απευθείας επιθέσεις, ούτε ότι έδινε αμοιβές για να σκοτώσουν Αμερικανούς στρατιώτες.