Η κυβέρνηση της Ταϊβάν προειδοποίησε τους πολίτες της την Τρίτη (30/06) για τους κινδύνους των επισκέψεων στο Χονγκ Κονγκ, λίγες ώρες μετά την ψήφιση από το Κοινοβούλιο της Κίνας νομοθεσίας εθνικής ασφάλειας για την πόλη που τελεί υπό κινεζική διοίκηση.

Ο νέος νόμος «θα επηρεάσει δραστικά» την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Ταϊβάν, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στους πολίτες του Χονγκ Κονγκ.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας δήλωσε σήμερα πως η κίνηση του Πεκίνου -εάν επιβεβαιωθεί- είναι «λυπηρή» και υποβαθμίζει την αξιοπιστία του πλαισίου διοίκησης «μία χώρα – δύο συστήματα».

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις εμπλεκόμενες χώρες για να αντιμετωπίσουμε κατάλληλα το ζήτημα αυτό», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιοσιχίντε Σούγκα, στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, όταν ρωτήθηκε για τις αναφορές σύμφωνα με τις οποίες το Κοινοβούλιο της Κίνας ψήφισε χθες τον σχετικό νόμο.