Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του δοκίμασε με επιτυχία δύο νέους πυραύλους.

«Η νέα γενιά ενός βαλλιστικού πυραύλου με κεφαλή διασποράς και του κατευθυνόμενου με λέιζερ πυραύλου Bina εδάφους-εδάφους και αέρος-εδάφους δοκιμάστηκαν με επιτυχία», είπε ο υπουργός Χοσεΐν Ντεγκάν, την παραμονή της 35ης επετείου από την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν.

Ο στρατηγός Ντεγκάν εξήγησε ότι «η νέα γενιά αυτού του βαλλιστικού πυραύλου είναι ικανή να ξεφεύγει από τα αντιπυραυλικά συστήματα, να στοχεύει πολλούς διαφορετικούς στόχους έχοντας σημαντική ικανότητα πρόκλησης καταστροφής». Δεν διευκρίνισε ωστόσο το βεληνεκές των πυραύλων αυτών.

Ο πύραυλος Bina ο οποίος κατευθύνεται με λέιζερ μπορεί να εκτοξευθεί από αεροπλάνο ή από εξέδρα εκτόξευσης και να πλήξει «γέφυρες, άρματα, στρατιωτικό εξοπλισμό και κέντρα διοίκησης με μεγάλη ακρίβεια» συνέχισε ο υπουργός.

Ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί συνεχάρη τον ιρανικό λαό και τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολαχ Αλί Χαμενεΐ για την επιτυχή δοκιμή των νέων βαλλιστικών πυραύλων.

Το πρόγραμμα παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η Τεχεράνη έχει προκαλέσει την ανησυχία της Δύσης και του Ισραήλ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει υιοθετήσει πολλές αποφάσεις με τις οποίες καταδικάζει το πρόγραμμα, ενώ οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επιβάλει κυρώσεις στο Ιράν.