Λιγότερη κοκαΐνη, αλλά περισσότερο αλκοόλ κατανάλωσαν οι Ευρωπαίοι στην πανδημία

Ο κορονοϊός αύξησε τους εθισμένους και καθιέρωσε το delivery των ουσιών στα σπίτια


ΚΟΣΜΟΣ
21:34
25/06/2020
Λιγότερη κοκαΐνη, αλλά περισσότερο αλκοόλ κατανάλωσαν οι Ευρωπαίοι στην πανδημία
2
loading

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι χρήστες ναρκωτικών στράφηκαν στο αλκοόλ ή σε άλλες, πιο επικίνδυνες ουσίες. Ωστόσο, η παραγωγή ναρκωτικών παρέμεινε περίπου στα ίδια υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι μεσάζοντες να έχουν μεγάλα αποθέματα, όπως ανακοίνωσε το  Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ), με έδρα τη Λισαβόνα.

Το εμπόριο έχει, επίσης, μετατοπιστεί περισσότερο στο διαδίκτυο και οι έμποροι ναρκωτικών ουσιών τα παρέδιδαν στο σπίτι. Τη μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης είχαν η κοκαΐνη και τα συνθετικά ναρκωτικά, όπως η έκσταση, σημειώνουν οι συντάκτες της έκθεσης των 24 σελίδων.

Λόγω των περιορισμών εξόδου δεν υπήρχε πλέον νυκτερινή ζωή, κατά την οποία καταναλώνονται συνηθέστερα τέτοια διεγερτικά. Επίσης, οι πωλήσεις στον δρόμο ήταν σχεδόν αδύνατες.

Η εικόνα είναι διαφορετική με την κάνναβη: οι περιστασιακοί χρήστες περιόρισαν την κατανάλωση, αλλά αυξήθηκαν οι εθισμένοι. Και κυρίως ήταν οι χρήστες κάνναβης που στράφηκαν στο αλκοόλ.

Παρατηρήθηκε όμως επίσης αύξηση πιο επικίνδυνων ναρκωτικών, όπως το GHB, το οποίο παράγεται  από έναν διαλύτη. Η πλήξη του lockdown και καταστάσεις άγχους αναφέρονται ως αιτίες γι' αυτό. Υπάρχει, επίσης, αύξηση της ιδιωτικής καλλιέργειας κάνναβης. Σε πολλές χώρες καταγράφηκε αύξηση των ιδιωτικών φυτωρίων στο μπαλκόνι του σπιτιού των χρηστών.

Δεν είναι ακόμη σίγουρο εάν οι αλλαγές θα είναι μόνιμες. Ωστόσο, απαιτείται επειγόντως η παρακολούθηση της εξέλιξης. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας παρέχει μόνο δεδομένα και στατιστικά στοιχεία - η πρόληψη και ο έλεγχος βρίσκονται στο αρμοδιότητα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης,τονίζει στην έκθεσή του το ΕΚΠΝΤ, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Αναζητηση

    Ο άνθρωπος είναι δημιούργημα με πολλές ατέλειες ,πολλές ψευδαισθήσεις ,μικρότητες .Με τις θεωρίες του έχασε την συνείδηση οτι είναι σώμα πνεύμα ψυχή και αρκείται σε σωματικές και υλικές απολαύσεις .Οι απολαύσεις είναι βέβαια απαραίτητες αλλά όχι και οι μόνες απαραίτητες και αποκλειστικές .Η ευχαρίστηση πού ικανοποιεί μπορεί να είναι κάποτε καταστροφική γιατί φθείρει γίνεται δούλος τών παθών του και καταστρέφεται τελειωτικά ,τον μειώνουν και τόν φέρνουν στην οπισθοδρόμηση ,όση ελκυστικότητα κι αν παρουσιάζουν .

  2. avatar jim

    Εγώ πάντως τα καπρις τα έσκισα μια χαρά και με αυτά την έβγαλα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει