Τις επιθέσεις εναντίον ομοφυλόφιλων καταδίκασε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές σε όλο τον κόσμο να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Σότσι.

Απευθυνόμενος στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), ο Μπαν ζήτησε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δεσμευτεί στην προώθηση «κοινωνιών ισότητας και ανοχής».

Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και δυτικοί πολιτικοί έχουν ασκήσει κριτική εναντίον της Ρωσίας ότι προωθεί την ομοφοβία μέσω ενός νόμου τον οποίο υπέγραψε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τον περασμένο χρόνο και ποινικοποιεί την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα» σε ανήλικους.

Χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στο νόμο, ο Μπαν είπε: «Πολλοί επαγγελματίες αθλητές, ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι, καταφέρονται εναντίον της προκατάληψης. Πρέπει όλοι να ενώσουμε τις φωνές μας κατά των επιθέσεων εναντίον των ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών, των αμφιφυλόφιλων ή των διεμφυλικών. Πρέπει να αντιτεθούμε στις συλλήψεις, τις φυλακίσεις και τη μεροληπτική συμπεριφορά που αντιμετωπίζουν αυτές οι ομάδες».

«Γνωρίζω ότι η Παράγραφος 6 του Ολυμπιακού Καταστατικού Χάρτη αναφέρει την αντίθεση της ΔΟΕ σε οποιαδήποτε μορφή διάκρισης», δήλωσε ο Μπαν.

Ο γγ του ΟΗΕ έκανε έκκληση στις αντιμαχόμενες πλευρές σε διάφορα σημεία του κόσμου να τηρήσουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία επικαλούμενος τις συγκρούσεις στη Συρία, το Νότιο Σουδάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Όπως είπε ο Μπαν, η εκεχειρία θα επιτρέψει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σώσει ζωές στις εμπόλεμες περιοχές και θα δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για ειρήνη διαρκείας.

Η ομιλία του Μπαν, η πρώτη από επικεφαλής του ΟΗΕ σε συνεδρίαση της ΔΟΕ, πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν από την επίσημη τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο γγ του ΟΗΕ εξήρε την δύναμη του αθλητισμού να ενώνει τους ανθρώπους, να προωθεί την υγεία και να συμβάλλει στην κατάρριψη αρνητικών στερεοτύπων και είπε ότι οι Παραολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν απαραίτητο τμήμα των Ολυμπιακών του Σότσι.

Παράλληλα, με σημερινή επιστολή τους περισσότεροι από 200 συγγραφείς από ολόκληρο τον κόσμο διαμαρτύρονται για την καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης στη Ρωσία ενόψει των Αγώνων.

Ανάμεσα στους συγγραφείς που υπογράφουν την επιστολή είναι οι Σαλμάν Ρούσντι, Γκίντερ Γκρας, Μάργκαρετ Άτγουντ και Ορχάν Παμούκ. Η ανοιχτή επιστολή δημοσιεύτηκε στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν.

«Οι ρώσοι βουλευτές έχουν ψηφίσει μία σειρά από νόμους που καταστέλλουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης στη Ρωσία. Τρεις από αυτούς τους νόμους εκθέτουν ειδικά τους συγγραφείς σε κίνδυνο: οι νόμοι κατά της αποκαλούμενης “ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας” και κατά της “βλασφημίας”, που ποινικοποιούν την “προώθηση” της ομοφυλοφιλίας και την “προσβολή του θρησκευτικού αισθήματος” αντίστοιχα και η επαναποινικοποίηση της συκοφαντικής δυσφήμησης», αναφέρει η επιστολή.