Η διεθνής κοινότητα έχει «αποτύχει σε μεγάλο βαθμό» όσον αφορά το σχέδιο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία, όπου εκτυλίσσεται «η χειρότερη τραγωδία» της εποχής μας, κατήγγειλε σήμερα στη Ρώμη η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Έμμα Μπονίνο.

«Τα πράγματα δεν προχωρούν. Αντιθέτως, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι η διεθνής κοινότητα έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό να εξασφαλίσει την πρόσβαση (του πληθυσμού) σε ανθρωπιστική βοήθεια στον επιθυμητό βαθμό», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας κατά την έναρξη μιας συνάντησης της ομάδας εργασίας για τις προκλήσεις ανθρωπιστικού χαρακτήρα που δημιουργεί η κρίση.

«Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν τραυματιστεί. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου είναι τεράστιες(. . .) η συριακή κρίση είναι η χειρότερη ανθρωπιστική τραγωδία της εποχής μας, αν ληφθεί υπόψη ο αριθμός των αμάχων που εμπλέκονται» σε αυτή, πρόσθεσε η Μπονίνο.

Για την υπουργό Εξωτερικών, «στην πράξη όλα είναι έτοιμα για να μπούμε στη Συρία και να προσφέρουμε κάποια ανακούφιση στον πληθυσμό που υφίσταται δεινά. Το ερώτημα δεν είναι: “έχουμε τα φάρμακα, έχουμε τα τρόφιμα, έχουμε τα μεταφορικά μέσα, έχουμε τα μέσα για να διανείμουμε τη βοήθεια. . ;” Όλα είναι έτοιμα». Για αυτό το λόγο η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να αισθάνεται ντροπή», πρόσθεσε.

Η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Βάλερι Έιμος και η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, επίσης συμμετέχει σε αυτή τη συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται δέκα ημέρες μετά τις συνομιλίες στην Ελβετία ανάμεσα στην αντιπολίτευση και το καθεστώς, που διακόπηκαν την Παρασκευή χωρίς να επιτευχθεί ουσιαστικό αποτέλεσμα.