Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου εξετάζει να προχωρήσει στην προσάρτηση περιοχών της Δυτικής Όχθης σε δύο φάσεις, ελπίζοντας να κατευνάσει τις διεθνείς αντιδράσεις, ανέφερε σήμερα ισραηλινή εφημερίδα.

Ο Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι το αμερικανικό σχέδιο για την επίλυση του Μεσανατολικού, το οποίο προβλέπει τη διατήρηση από το Ισραήλ των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη και της Κοιλάδας του Ιορδάνη, αποτελεί μια «ιστορική ευκαιρία» να επεκταθεί η κυριαρχία του Ισραήλ σε αυτές τις περιοχές.

Η εφημερίδα Israel Hayom, που στηρίζει τον Νετανιάχου και πιστεύεται ότι αντικατοπτρίζει τις απόψεις του, ανέφερε σε σημερινό της άρθρο ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο μιας προσάρτησης δύο φάσεων.

Σύμφωνα με αυτή, ο Νετανιάχου εξετάζει να προσαρτήσει αρχικά μόνο μικρούς εβραϊκούς οικισμούς και στη συνέχεια να καλέσει τους Παλαιστίνιους για ειρηνευτικές συνομιλίες. Μετά σκοπεύει να προσαρτήσει και τους εναπομείναντες οικισμούς.

Τα σχέδια του Ισραηλινού πρωθυπουργού έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Παλαιστίνιων που θέλουν η Δυτική Όχθη να αποτελέσει μέρος του μελλοντικού τους κράτους. Αντίθετες στην κίνηση αυτή είναι και ευρωπαϊκές και αραβικές χώρες, ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη ακόμη συμφωνήσει με τις κινήσεις Νετανιάχου.

Ο Ουασέλ Αμπού Γιούσεφ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, δήλωσε ότι μια σταδιακή προσάρτηση δεν θα κάνει κάποια διαφορά.

Η Israel Hayom, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανέφερε επίσης ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν αναμένει η Ευρώπη να λάβει αυστηρά τιμωρητικά μέτρα εναντίον της χώρας του, παρά την εκπεφρασμένη αντίθεση της ΕΕ στην προσάρτηση κατεχόμενων περιοχών της Δυτικής Όχθης, ούτε πιστεύει ότι θα βλάψει σημαντικά τις σχέσεις του Ισραήλ με τον αραβικό κόσμο.

Ωστόσο περιορίζοντας αρχικά τις προσαρτήσεις ο Νετανιάχου ελπίζει να δείξει ότι το Ισραήλ ακούει τις διεθνείς επικρίσεις, επεσήμανε η εφημερίδα, η οποία αποδίδει τις πληροφορίες της σε πηγές που συζήτησαν με τον Νετανιάχου τις τελευταίες ημέρες για το θέμα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.