Υπέρ της κατάργησης ενός νόμου που ισχύει εδώ και τέσσερις δεκαετίες και ο οποίος δεν επιτρέπει στο κοινό να έχει πρόσβαση στα πειθαρχικά αρχεία των αστυνομικών ψήφισε την Τρίτη (09/06) η Γερουσία της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Ο κυβερνήτη, Άντριου Κουόμο, δήλωσε ότι θα υπογράψει το νομοσχέδιο αυτήν την εβδομάδα εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων στις ΗΠΑ κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι μέρος των μεταρρυθμίσεων στην Αστυνομία που προωθούν οι Αρχές της Νέας Υόρκης μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του στη Μινεάπολις, όταν ένας εξ αυτών κράτησε το γόνατό του πάνω στον λαιμό του άτυχου άνδρα επί σχεδόν 9 λεπτά, παρά το γεγονός πως εκείνος ήταν ακινητοποιημένος στο έδαφος και προσπαθούσε να κάνει ξεκάθαρο ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Τη Δευτέρα 8 Ιουνίου το Κοινοβούλιο της Νέας Υόρκης ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης κεφαλοκλειδώματος από την Αστυνομία. Μετά τον θάνατο ενός άλλου Αφροαμερικανού, του Έρικ Γκάνερ, το 2014 όταν Νεοϋορκέζος αστυνομικός του έκανε ανάλογη κίνηση, η πρακτική αυτή τέθηκε υπό αμφισβήτηση.

«Το νομοσχέδιο που θα επικυρωθεί τις επόμενες ημέρες […] θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η βία, ο ρατσισμός και οι αδικαιολόγητοι φόνοι δεν θα γίνουν ανεκτά”, δήλωσε η επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών της Γερουσίας της Νέας Υόρκης, Άντρεα Στιούαρτ- Κάζινς, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ωστόσο, τα συνδικάτα των αστυνομικών της Νέας Υόρκης χαρακτήρισαν το νομοσχέδιο επίθεση εναντίον τους. «Οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι μας έστειλαν ένα απολύτως ξεκάθαρο μήνυμα στους αστυνομικούς: “δεν μας αρέσετε, δεν σας σεβόμαστε, δεν θα σας στηρίξουμε, θέλουμε να φύγετε”», σχολίασε ο Ρίτσαρντ Ουελς πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Σστυνομικών της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

Επίσης, και το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης της Νέας Υόρκης εξετάζει νομοσχέδιο με το οποίο θα απαγορεύεται η χρήση κεφαλοκλειδώματος από την Αστυνομία.