Υπέρ των βασικών γραμμών του αμφιλεγόμενου Καθεστώτος 
Επαυξημένης Αυτονομίας της Καταλωνίας(Estatut) γνωμοδότησε το Ισπανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Όπως ανακοινώθηκε από δικαστικές πηγές, το ανώτατο δικαστικό όργανο έκρινε πως ο όρος «Έθνος», που χρησιμοποιείται στον Πρόλογο για να χαρακτηρισθεί η Καταλωνία είναι μεν συνταγματικός, όμως «δεν διαθέτει δικαιική αξία». Μετά 4ετείς, αλυσιτελείς, διαβουλεύσεις, το Δικαστήριο ενέκρινε τη συνταγματικότητα των 223 από τα άρθρα του Estatut, που είχε εγκριθεί το 2006 έπειτα από έντονο κοινωνικό διάλογο. Το Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά 14 άρθρα και τροποποίησε με την ερμηνεία του τη συνταγματικότητα άλλων 23.

Για παράδειγμα, το Συνταγματικό Δικαστήριο ενέκρινε το άρθρο για τη γνώση της καταλανικής γλώσσας από τους Καταλανούς, αλλά έκρινε αντισυνταγματικόν τον χαρακτηρισμό της επίσης επίσημης αυτής γλώσσας ως «προνομιούχας» και πρωτεύουσας απέναντι στα καστιλιάνικα. Επίσης, το Δικαστήριο έθεσε υπό επανερμήνευση τα άρθρα που αφορούν τα σύμβολα της Καταλωνίας (σημαία, ύμνος, εθνικές εορτές), χωρίς να έχει γίνει γνωστό έως τώρα έως ποιο σημείο.

Να σημειώσουμε πως, η ηγεσία του κύριου πολιτικού κόμματος της Καταλωνίας Convergencia i Uni? (CiU) συνεδρίασε απόψε προκειμένου να αποφασίσει την δημόσια αντίδρασή της.