Ο πρώην αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν που κατηγορείται για τον φόνο του 46χρονου Αφρομερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, πριν από δύο εβδομάδες, εμφανίστηκε για πρώτη φορά σήμερα ενώπιον δικαστή, μέσω βίντεο.

Ο 44χρονος, που κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, εμφανίστηκε στην οθόνη που είχε τοποθετηθεί στο δικαστήριο φορώντας την πορτοκαλιά στολή των κρατουμένων.

Η δικαστής Τζάνις Ρέντινγκ αύξησε το ποσό της εγγύησης για την αποφυλάκιση χωρίς όρους του Σόβιν στο 1,25 εκατομμύριο δολάρια και στο 1 εκατομμύριο με όρους. Ο συνήγορος του Σόβιν δεν προέβαλε αντιρρήσεις στο ποσό αυτό.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο πρώην αστυνομικός ζήτησε να του γνωστοποιηθούν διάφορες αποδείξεις και πληροφορίες. Μεταξύ των αιτημάτων που υπέβαλε ήταν και να παραστεί στη δίκη του οποιοσδήποτε του πήρε δείγμα αίματος και ούρων.

Ο Τζορτζ Φλόιντ πέθανε αφού ο Φλόιντ γονάτισε στον λαιμό του, επί σχεδόν 9 λεπτά, κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του γιατί φέρεται ότι προσπάθησε να πληρώσει έναν μαγαζάτορα χρησιμοποιώντας ένα πλαστό 20δόλαρο. Ο θάνατός του, τον οποίο βιντεοσκόπησαν περαστικοί, προκάλεσε κύμα οργής και κινητοποιήσεων σε όλον τον κόσμο.

Αρχικά ο Σόβιν είχε κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, όμως το κατηγορητήριο στη συνέχεια διευρύνθηκε και μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία χωρίς πρόθεση. Αν κριθεί ένοχος μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 40 ετών. Οι τρεις πρώην συνάδελφοί του που συμμετείχαν στη σύλληψη κατηγορούνται για συνέργεια σε φόνο. Η επόμενη ακροαματική διαδικασία ορίστηκε για τις 29 Ιουνίου.