Με τη φράση «αυτό είναι η έναρξη μιας διαδικασίας επούλωσης των τραυμάτων στην πόλη μας» προς τους δημοσιογράφους, ο σημερινός δήμαρχος της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ, Τζιμ Κένεϊ (Jim Kenney), συνόδευσε την υπογραφή διαταγής προς τις διαχειριστικές Αρχές της πόλης, να αφαιρέσουν την περασμένη Τρίτη (02/06) το ύψους 3 μέτρων ορειχάλκινο άγαλμα του πρώην αρχηγού της Αστυνομίας και δημάρχου, Φρανκ Ρίτσο (Frank L. Rizzo), ο οποίος ήταν ένθερμος υποστηρικτής των φυλετικών διακρίσεων.

Το άγαλμα, το οποίο τοποθετήθηκε πλησίον του δημαρχείου το 1998, υπήρξε για χρόνια στόχος ακτιβιστών που το αντιμετώπιζαν ως σύμβολο κτηνωδίας και ρατσισμού, και βανδαλίστηκε ουκ ολίγες φορές. Η τελευταία απόπειρα ήταν, όταν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας «Black Lives Matter» το περασμένο Σαββατοκύριακο στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, πλήθη του έβαλαν φωτιά και προσπάθησαν να το γκρεμίσουν.

«Το άγαλμα αντιπροσώπευε εκείνη την περίοδο και έπρεπε να φύγει ώστε εμείς να κατανοήσουμε πού πρέπει να πάμε, κάνοντας βήματα προς τα εμπρός», τόνισε στους δημοσιογράφους ο Κένεϊ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκονται σε έκρυθμη κατάσταση μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Κόσμος που παρακολουθούσε τον γερανό να σηκώνει το άγαλμα από το βάθρο του, ζητωκραύγαζε.