Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Αν δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη, όχι στη ρατσιστική αστυνομία» και «η ζωή των μαύρων έχει σημασία», χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Λονδίνου σήμερα για να καταδικάσουν τον ρατσισμό, μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.

Πολλοί από τους διαδηλωτές φορούσαν μάσκες και ήταν ντυμένοι στα κόκκινα. Ορισμένοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα όπως: «Η Βρετανία δεν είναι αθώα: ο λιγότερος ρατσισμός εξακολουθεί να είναι ρατσισμός», «Ο ρατσισμός είναι διεθνές ζήτημα» και «Εάν δεν είσαι θυμωμένος, δεν δίνεις προσοχή».

Ο κόσμος φώναζε «Τζορτζ Φλόιντ» και «Black lives matter», ενώ κάποιοι έβριζαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

«Ήρθαμε εδώ με τους φίλους μας να σημάνουμε τον συναγερμό, να κάνουμε θόρυβο, να διαλύσουμε τα ρατσιστικά συστήματα», είπε στο Ρόιτερς η 30χρονη Κάρεν Κόρομα, που συμμετείχε στην κινητοποίηση. Η νεαρή γυναίκα προειδοποίησε ότι αν δεν αναληφθεί δράση στη Βρετανία, η χώρα θα αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα με εκείνα στις ΗΠΑ.

«Η ζωή των μαύρων έχει σημασία»

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία και διαβεβαίωσε ότι υποστηρίζει το δικαίωμα στη διαδήλωση με νόμιμο τρόπο και τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

«Φυσικά, οι ζωές των μαύρων έχουν σημασία και κατανοώ απόλυτα την οργή, τη θλίψη που νιώθουν όχι μονάχα στην Αμερική αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο και στη χώρα μας επίσης», σημείωσε ενώπιον του κοινοβουλίου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ηγεσία της βρετανικής αστυνομίας δηλώνει σοκαρισμένη από τον τρόπο που ο Τζορτζ Φλόιντ έχασε τη ζωή του και από τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν σε αμερικανικές πόλεις, όμως απηύθυνε έκκληση στους διαδηλωτές στη Βρετανία να συνεργαστούν με την αστυνομία, καθώς τα περιοριστικά μέτρα για τον νέο κορονοϊό παραμένουν σε ισχύ.

Όμως, στο Χάιντ Παρκ, πολλοί επισήμαναν ότι ο ρατσισμός παραμένει επίσης ένα βρετανικό πρόβλημα.

«Η μητέρα μου ήταν διαδηλώτρια στο Απαρτχάιντ, πριν από 30-40 χρόνια, είναι αρκετά απογοητευτικό που χρειάστηκε να βγούμε στους δρόμους σήμερα για να διαμαρτυρηθούμε για το ίδιο πράγμα για το οποίο διαδηλώναμε πριν από πολλά χρόνια», λέει στο Reuters ο Ροζ Τζόουνς, 21 ετών, ένας φοιτητής από το Λονδίνο.

Ο Τζόουνς ήρθε στη Βρετανία με τη μητέρα του, όταν ήταν παιδί, από τη Νότια Αφρική.