Έρευνα DNA αλλάζει αυτά που ξέραμε για τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας

Τα παλαιότερα από τα κείμενα αυτά ανάγονται στον 3ο αιώνα π.Χ. και το πιο πρόσφατο γράφτηκε το έτος 70 μ.Χ.


ΚΟΣΜΟΣ
5:22
03/06/2020
Έρευνα DNA αλλάζει αυτά που ξέραμε για τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας
7
loading

Ορισμένα από τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας, αυτής της δισχιλιετούς συλλογής κειμένων που περιλαμβάνουν το αρχαιότερο βιβλικό κείμενο στην εβραϊκή γλώσσα, δεν προέρχονται από την έρημο όπου βρέθηκαν, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες και βασίζεται στην εξέταση DNA των περγαμηνών αυτών.

Τα 900 χειρόγραφα που βρέθηκαν μεταξύ 1947-1956 στα σπήλαια του Κουμράν (στη σημερινή κατεχόμενη Δυτική Όχθη) θεωρούνται ως μια από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών. Περιλαμβάνουν θρησκευτικά κείμενα στα εβραϊκά, τα αραμαϊκά και τα ελληνικά, καθώς και την παλαιότερη εκδοχή της Παλαιάς Διαθήκης που έχει βρεθεί ποτέ.

Τα παλαιότερα από τα κείμενα αυτά ανάγονται στον 3ο αιώνα π.Χ. και το πιο πρόσφατο γράφτηκε το έτος 70 μ.Χ., την εποχή της καταστροφής του δεύτερου Ναού από τις ρωμαϊκές λεγεώνες.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας γράφτηκαν από τους Εσσαίους, μια εβραϊκή αίρεση που είχε αποσυρθεί στην έρημο της Ιουδαίας, κοντά στα σπήλαια του Κουμράν. Άλλοι ωστόσο πιστεύουν ότι ένα μέρος του το έκρυψαν οι Εβραίοι εκεί για να το προστατεύσουν από τους Ρωμαίους.

Για να ρίξουν λίγο επιστημονικό φως σε μια θεολογική διαμάχη, Ισραηλινοί ερευνητές μελέτησαν το DNA των περγαμηνών, αφού τα κείμενα αυτά είχαν γραφτεί κυρίως σε δέρματα ζώων. «Ανακαλύψαμε, αναλύοντας αυτά τα τμήματα των περγαμηνών, ότι ορισμένα κείμενα γράφτηκαν σε δέρματα αγελάδας και προβάτου, ενώ παλαιότερα θεωρούσαμε ότι όλα είχαν γραφτεί σε δέρμα κατσίκας», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Πνίνα Σορ, ερευνήτρια της Ισραηλινής Υπηρεσίας Αρχαιοτήτων, η οποία είναι επικεφαλής αυτής της μελέτης.

Μολονότι το δέρμα προβάτου θα μπορούσε να έχει παραχθεί στην έρημο, το δέρμα αγελάδας ήταν χαρακτηριστικό των πόλεων όπως της Ιερουσαλήμ. «Το ίδιο το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένες οι περγαμηνές μας λέει τόσα όσο και το περιεχόμενό τους», είπε ο Νόαμ Μιζράχι, καθηγητής Βιβλικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

«Αυτό αποδεικνύει ότι τα χειρόγραφα δεν προέρχονται από την έρημο όπου βρέθηκαν», πρόσθεσε η Σορ. Από πού προήλθαν και ποιος τα έγραψε; Τα ερωτηματικά αυτά παραμένουν αναπάντητα αλλά η έρευνα που κράτησε επτά χρόνια και κατά τη διάρκεια της οποίας μελετήθηκαν 13 κείμενα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, ανοίγει τον δρόμο για νέες ανακαλύψεις, εκτιμά η Σορ.

«Θα μπορέσουμε τελικά να βρούμε την απάντηση στην ουσιαστική ερώτηση της ταυτότητας των συγγραφέων και αυτά τα πρώτα αποτελέσματα θα έχουν αντίκτυπο στη μελέτη της ζωής των Εβραίων την εποχή του Δεύτερου Ναού», τόνισε, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ένα βιβλικό παζλ

Μία από τις ανακαλύψεις τη ομάδας της Σορ αφορά το βιβλίο του προφήτη Ιερεμία (6ος αιώνας π.Χ.), πολλά αποσπάσματα του οποίου πίστευαν οι ερευνητές ότι προέρχονταν από το ίδιο χειρόγραφο. «Βλέπουμε διαφορές, τόσο όσον αφορά το περιεχόμενο και τον γραφικό χαρακτήρα αλλά και το δέρμα του ζώου που χρησιμοποιήθηκε για την περγαμηνή, κάτι που αποδεικνύει τη διαφορετική προέλευσή τους», είπε η Μπέατρις Ριέστρα, μία από τις ερευνήτριες.

Συνολικά, έχουν βρεθεί περίπου 25.000 κομμάτια περγαμηνών στην έρημο της Ιουδαίας και η έρευνα συνεχίζεται αδιάκοπα εδώ και 60 χρόνια.

«Είναι σαν να φτιάχνουμε ένα παζλ. Υπάρχουν πολλά κομμάτια περγαμηνών που δεν γνωρίζαμε πώς να τα συνδέσουμε μεταξύ τους, ούτε αν βάζαμε μαζί τα λάθος κομμάτια» αλλά με την έρευνα του DNA αυτό μπορεί να αλλάξει, σχολίασε ο καθηγητής Όντεντ Ρεσάβι του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ.

Προς το παρόν, το παζλ παραμένει σπαζοκεφαλιά. «Η έρευνα είναι μόλις στην αρχή της αλλά υπάρχουν θετικά αποτελέσματα», διαβεβαίωσε η Σορ, υπενθυμίζοντας ότι η δουλειά είναι αφορά επίσης τη συντήρηση των χειρογράφων και για τον λόγο αυτό δεν είναι εφικτό να μελετηθεί το σύνολό τους γιατί υπάρχει κίνδυνος να καταστραφούν.

Η έρευνα πάντως θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί θεόσταλτη και για τον εντοπισμό πλαστών αρχαιοτήτων, όπως των πέντε υποτιθέμενων χειρογράφων της Νεκράς Θάλασσας που φυλάσσονταν στο Μουσείο της Βίβλου στην Ουάσινγκτον μέχρι το 2018. «Αν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τις περγαμηνές του Κουμράν από τις υπόλοιπες, πιστεύουμε ότι ίσως στο μέλλον αυτό θα μας βοηθήσει να εντοπίζουμε τις πλαστές», είπε ο Ρεσάβι.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar [email protected]Ιωάννης Β’Επιστολη

  Ο πρεσβύτερος προς την εκλεκτην Κυριαν, και προς τα τέκνα αυτής, τους οποιους εγώ αγαπώ εν αληθεια \'και ουχί εγώ μόνος, αλλά και παντες οι γνωρισαντες την αλήθειαν\' δια την αλήθειαν ητις μένει εν ημιν, και θέλει είσθαι μεθ ημων εις τον αιώνα. Ειη μεθ υμων χαρις, έλεος, Ειρήνη, παρά Θεού Πατρός, και παρά Κυρίου Ιησού Χριστού του Υιού του Πατρός, εν αληθεια και αγάπη.Εχαρην κατά πολλά, ότι συρηκα6εκ των τέκνων σου τιμάς περιπατουντας εν τη αληθεια, καθώς εντολήν ελαβομεν παρά του Πατρός. Και τώρα σε παρακαλώ Κυρία, ουχί ως γράφων προς σε εντολήν νεαν, αλλ εκείνην την οποίαν ειχομεν απ\'αρχης, να αγαπωμεν αλλήλους. Και αυτη είναι η αγάπη, να περιπατωμεν κατά τας εντολας αυτού. Αυτη είναι η εντολή, καθώς ηκουσατε απ αρχής, να περιπαττητε εις αυτήν. Διότι πολλοί πλανοι εισηλθον εις τον κόσμον, οιτινες δεν ομολογούσιν ότι ο Ιησούς Χριστός ηλθεν εν σαρκι \'ο τοιουτος είναι ο πλάνος και ο αντίχριστος. Πρισεχετε εις εαυτούς, δια να μην χάσωμεν εκείνα τα οποία ειργασθημεν, αλλά να απαλαβωμεν πλήρη τον μισθόν. Πας οστις παραβαίνει και δεν μένει εν τη διδαχη του Χριστού, Θεον δεν έχει\' ο μενων εν τη διδαχη του Χριστού, ουτος έχει και τον Πατέρα και τον Υιον. Εαν τις ερχηται προς εσάς, και δεν φέρει την διδαχην ταυτην, μη δεχεσθε αυτόν εις οικίαν, και μη λέγετε εις αυτόν το χαιρειν\' διότι ο λέγων εις αυτόν το χαιρειν, γίνεται κοινωνος εις τα πονηρά αυτού έργα....... Σε ασπάζονται τα τέκνα της αδελφής σου της εκλεκτής. Αμην

 2. avatar Ch10:15-2

  Το Άγιο Πνεύμα καθοδήγησε, τους αφιερωμένους στο Θεό ανθρώπους, να φυλαξουν τα Ιερά γράμματα, διότι η Αγία Γραφή, που αποτελείται, από την Παλαιά Διαθήκη, με τα βιβλία της, και η Καινή Διαθήκη, με τα 27 βιβλία της, είναι ο Θησαυρός είναι ο Λόγος του Θεού, είναι η Αιώνια Ζωή. Είναι το Φως του Κόσμου. Ο Θησαυρός Αυτός ποτέ δεν θα καταστραφεί, η γη και τα εαυτής έργα θα κατακακαουν. Ο Λόγος του Θεού θα μείνει στον Αιώνια.

  1. avatar Γεία σου φίλε

   Χριστιανέ Ορθόδοξε, βαπτισμένε και κοινωνέ σώματος και αίματος του εσταυρωμένου Χριστού μας. Το Άγιο Πνεύμα μαζί σου.

 3. avatar adiafthorospromitheas

  Αυτό που Αποδείχθηκε είναι ότι όποιος τα έγραψε τα κείμενα έφερε το δέρμα πάνω στο οποίο τα έγραψε από άλλη περιοχή όπου υπήρχαν επεξεργασίες δερμάτων αγελάδας. Δεν αποδεικνύει ότι αυτά γράφτηκαν στο Ισραήλ η κάπου αλλού και μεταφέρθηκαν εκεί που βρέθηκαν

  1. avatar @ch

   Αν μελετήσεις στον Ιερεμία, ότι του έλεγε ο Κύριος τα έγραφε. Δύσκολες εποχές, δύσκολη και η γραφή. Αλλα ο Θεός έχει δώσει σοφία στον άνθρωπο, και έχει δώσει τις επιστήμες. Υπήρχαν οι χρονικογραφοι, οι βασιλείς είχαν τους γραφεις τους, το ημερολόγιο του κάθε Βασιλείου υπήρχε. Κάθε νόμος και απόφαση, ήταν γραμμένη. Μέχρι και για τα έξοδα της Ακρόπολης, τα έσοδα και έξοδα, τα ζαραζαν σε πλάκες. Η διαφορά του τότε με σήμερα, η τεχνολογία. Όλα τα είχαν όπως σήμερα.Το Άγιο Πνεύμα, πάντα καθοδηγεί τους ανθρώπους, πως να φανερώνουν τα έργα και τις αποφάσεις του Θεού. Αυτά με ελάχιστα λόγια.

 4. avatar Ch06:54-1

  Καλημέρα σε όλη την Ελλάδα με τον Αναστημενο Ιησού Χριστό. Το μυστήριον της ανομίας ήδη ενεργειται. Ο εχθρός της Αληθείας η αμφισβήτηση. Όλοι οι Αναγεννημένοι, όλων των αιώνων γνώρισαν, και γνωρίζουν και θα γνωρίζουν την Αλήθεια. Διότι το Άγιο Πνεύμα ελέγχει τον άνθρωπο, περί αμαρτίας περί δικσιωσυνης περί κρίσεως. Ο Θεός δεν ανακαλυπτεται, ο Θεός Αποκαλυπτεται. Ο ειλικρινής άνθρωπος θα βρει τον Ιησού Χριστό. Ένα είναι το Βιβλίο, η Καινή Διαθήκη, και εκατομμύρια τα βιβλία και βιβλιαράκια, εναντίον του Προσώπου Ιησού Χριστού. Ο Κύριος Έρχεται.

  1. avatar Περίεργος.

   Η Κυρία πότε θα έρθει;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει