Οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικάνου Τζορτζ Φλόιντ (George Floyd) από αστυνομικό μαίνονται στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες, με μια φωτογραφία από τις κινητοποιήσεις να έχει γίνει viral.

Όπως αναφέρει το news18.com, η φωτογραφία απεικονίζει μία διαδηλώτρια που γονατίζει απέναντι σε ένα «τείχος» αστυνομικών, διαμαρτυρόμενοι με αυτόν τον τρόπο για τη βίαιη δολοφονία του άνδρα, που πέθανε αφού αστυνομικός τον πατούσε στον λαιμό μέχρι να πνιγεί στη Μινεάπολη.

Ενώ αρκετές εικόνες από τις διαδηλώσεις αλλά και τα βίαια επεισόδια έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, η συγκεκριμένη φωτογραφία της γυναίκας που στάθηκε με θάρρος απέναντι στις δυνάμεις ασφαλείας, συγκίνησε τους χρήστες των social media.

https://twitter.com/KhaledBeydoun/status/1266906235531661317?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1266906235531661317&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.news18.com%2Fnews%2Fbuzz%2Fafrican-american-woman-kneeling-in-front-of-cops-with-guns-goes-viral-amid-massive-protests-across-us-2645577.html

H φωτογραφία, που για πολλούς «αιχμαλωτίζει» το πνεύμα των κινητοποιήσεων ενάντια στην αστυνομική βία, τραβήχτηκε από τον Dai Sugano, έναν φωτορεπόρτερ που κάλυψε την περασμένη Παρασκευή διαδήλωση στο Σαν Χοσέ για λογαριασμό των Mercury News.

Η εικόνα της μαύρης γυναίκας που γονατίζει ειρηνικά σε απόσταση αναπνοής μπροστά στους αστυνομικούς, οι οποίοι στέκονται παραταγμένοι με γκλομπ και όπλα ανά χείρας, ανάγκασε εκατοντάδες χρήστες να την κοινοποιήσουν εξαιτίας του «συμβολισμού» της και των όσων εκφράζει.

«Αυτή η εκπληκτική φωτογραφία εκφράζει τόσα πολλά για την εποχή που ζούμε» γράφει ένας χρήστης του Twitter, ενώ αρκετοί άλλοι τονίζουν τον θαυμασμό τους για την εικόνα αλλά και τη γυναίκα.

Ο συγκεκριμένος τρόπος διαμαρτυρίας με τη γονατιστή στάση, έχει ταυτιστεί τα τελευταία χρόνια με το κίνημα Black Lives Matter. Τον Αύγουστο του 2016, ορισμένοι Αμερικανοί αθλητές επέλεξαν να διαμαρτυρηθούν για τον ρατσισμό και την αστυνομική βία κατά των Αφροαμερικανών, γονατίζοντας κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, πριν από την έναρξη ενός παιχνιδιού φούτμπολ, μια κίνηση που εξόργισε τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η δολοφονία έχει ξεσηκώσει οργή σε όλο τον κόσμο, με το σύνθημα «I can’t breathe» να κυριαρχεί στις διαμαρτυρίες αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.