Καταφύγιο στο Σουδάν έχουν βρει περίπου 10.000 άνθρωποι που εγκατέλειψαν το Νότιο Σουδάν για να γλιτώσουν από τις μάχες που γίνονται εκεί.

«Τις 10.000 φτάνει ο επιβεβαιωμένος αριθμός των ανθρώπων που έχουν διασχίσει τα σύνορα για να γλιτώσουν από τη σύγκρουση», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νίκολας Μπρας, ο οποίος είναι επιφορτισμένος στο Χαρτούμ με τις εξωτερικές σχέσεις της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες UNHCR.

Ως εκ τούτου το Σουδάν, από το οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε το Νότιο Σουδάν το 2011, καθίσταται η δεύτερη χώρα υποδοχής προσφύγων από το Νότιο Σουδάν. Οι πρόσφυγες αυτοί εγκαταλείπουν την χώρα τους για να γλιτώσουν από τις μάχες που γίνονται ανάμεσα στους στρατιώτες που είναι πιστοί στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και τους αντάρτες που υποστηρίζουν τον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Ρικ Μάκαρ.

Επίσης σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 32.000 πολίτες του Νοτίου Σουδάν έχουν καταφύγει στην Ουγκάντα και 10.000 στην Αιθιοπία και την Κένυα.

Σύμφωνα με τους αντάρτες, οι κυβερνητικές δυνάμεις του Νοτίου Σουδάν εξακολουθούσαν σήμερα να αγωνίζονται για να ξαναθέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Μπορ, την τελευταία στρατηγικής σημασίας πόλη που εξακολουθούν να ελέγχουν οι αντάρτες στην πολιτεία Τζόνγκλεϊ.

Την Παρασκευή, οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν καταφέρει να θέσουν ξανά υπό τον έλεγχό τους την πόλη που είναι πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου Μπέντιου, στην πολιτεία Γιούνιτι.

«Συνεχίζουμε να κρατάμε τις θέσεις μας, αλλά οι κυβερνητικές δυνάμεις μας βομβαρδίζουν» στην Μπορ, δήλωσε ο εκπρόσωπος των ανταρτών, στρατηγός Λουλ Ρουάι Κόανγκ.