Ένοπλοι πυροβόλησαν και σκότωσαν έναν συνταγματάρχη, ενώ η πυροδότηση ενός αυτοκινήτου παγιδευμένου με εκρηκτικές ύλες τραυμάτισε έναν ανώτερο αξιωματικό της υπηρεσίας πληροφοριών της Υεμένης στην πόλη Άντεν, όπου βρίσκεται το σημαντικότερο λιμάνι της χώρας, δήλωσε αξιωματούχος των υεμενίτικων υπηρεσιών ασφαλείας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Υεμένης μάχονται εναντίον εξεγερμένων ισλαμιστών και αυτονομιστών στην ανατολική και στη νότια Υεμένη που είχαν εκμεταλλευτεί το πολιτικό χάος που είχε ξεσπάσει στη χώρα αυτή το 2011, εν μέσω της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, για να αρπάξουν τον έλεγχο μεγάλων περιοχών. Στην μάχη αυτή εμπλέκονται δυτικές δυνάμεις και η Σαουδική Αραβία, που ανησυχούν για τη σταθερότητα της χώρας της αραβικής χερσονήσου.

Την περασμένη εβδομάδα ο βραχίονας της αλ Κάιντα στην Υεμένη ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση βομβιστή-καμικάζι σε ένα αρχηγείο της αστυνομίας, ενώ τον περασμένο μήνα είχε αναλάβει την ευθύνη για μια επίθεση εναντίον του υπουργείου Άμυνας με πάνω από 50 νεκρούς.

Οι ένοπλοι, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι οποίοι επέβαιναν σε ένα ανοιχτό φορτηγάκι, εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του συνταγματάρχη Μουμπάρακ Λάσραμ, ενός αξιωματικού της διεύθυνσης εφοδιασμού και υποστήριξης του υεμενίτικου στρατού, σκοτώνοντάς τον και τραυματίζοντας σοβαρά έναν ακόμη στρατιωτικό πριν διαφύγουν.

Ο αξιωματικός της υπηρεσίας πληροφοριών, ο συνταγματάρχης Σάλεχ αλ Κάντι, επέβαινε στο αυτοκίνητό του και μετέβαινε από μία συνοικία της Άντεν σε μιαν άλλη όταν ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο εξερράγη με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Σύμφωνα με το υεμενίτικο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SABA, ο αξιωματικός ακρωτηριάστηκε στο πόδι.

Την περασμένη εβδομάδα ένοπλοι είχαν πυροβολήσει και σκοτώσει τον συνταγματάρχη Μαρουάν Μουκμπίλι, άλλον έναν αξιωματικό της υπηρεσίας πληροφοριών, στην Άντεν.

Οι επιθέσεις αυτές ακολουθούν ένα κύμα παρόμοιων ενεργειών με στόχο αξιωματικούς και στελέχη των ένοπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας, ιδίως στη νότια Υεμένη, τον περασμένο χρόνο.

Εξάλλου η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε χθες 34 ανθρώπους που είχαν τραυματιστεί σε μάχες ανάμεσα σε σιίτες ζαϊδίτες αντάρτες και φονταμενταλιστές σουνίτες στη βόρεια Υεμένη.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στην Ντάματζ, έναν σουνιτικό θύλακα στην επαρχία Σαάντα, προπύργιο των ανταρτών της Ανσαραλάχ. Οι τελευταίοι πολιορκούν εδώ και μήνες σαλαφιστές στην Ντάματζ, όπου βρίσκεται ένα ιεροδιδασκαλείο.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό με βάση στοιχεία που είχε συγκεντρώσει ως την Κυριακή το Γαλλικό Πρακτορείο στις συγκρούσεις ανάμεσα στους σιίτες και τους σαλαφιστές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 23 άνθρωποι μέσα σε δύο ημέρες.

(φωτογραφία αρχείου)