Ένας άνδρας σκοτώθηκε και άλλοι έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν σήμερα στην Τρίπολη του νοτίου Λιβάνου, ανάμεσα σε συνοικίες που υποστηρίζουν αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της γειτονικής Συρίας.

Ιατρικές πηγές και πηγές ασφαλείας δήλωσαν πως πυρά ελεύθερου σκοπευτή σκότωσαν έναν άμαχο από τη σουνιτική συνοικία Μπαμπ αλ-Ταμπάνεχ της Τρίπολης, οι κάτοικοι της οποίας υποστηρίζουν στη συντριπτική πλειονότητά τους τους σουνίτες αντάρτες που πολεμούν εναντίον του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Άλλοι δύο κάτοικοι της περιοχής τραυματίστηκαν στις μάχες, πλέον των τεσσάρων κατοίκων της συνοικίας των αλαουιτών Τζέμπελ Μόχσεν, που υποστηρίζουν τον αλαουίτη σύρο ηγέτη.

Τα πυρά σημειώθηκαν στις γειτονιές της Τρίπολης που συνορεύουν με την Μπαμπ αλ-Ταμπάνεχ και την Τζέμπελ Μόχσεν, όπου πολλές φορές έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις τους τελευταίους μήνες, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους.

Τον περασμένο μήνα είχαν αναπτυχθεί στρατιώτες στις συνοικίες αυτές έπειτα από άλλο ένα επεισόδιο βίας στην Τρίπολη, που βρίσκεται σε απόσταση 30 χλμ. από τα σύνορα με τη Συρία.

Οι εντάσεις ανάμεσα στη σουνιτική πλειονότητα και τη μικρή αλαουίτικη μειονότητα στην πόλη υπήρχαν εδώ και δεκαετίες και είχαν ως αποτέλεσμα μερικά από τα πιο βαριά επεισόδια βίας στο Λίβανο πέρυσι.

Χθες Σάββατο, στο χωριό Χνάιντερ, κοντά στη μεθόριο με τη Συρία, έγινε η κηδεία του καμικάζι αυτοκτονίας που φέρεται ότι πραγματοποίησε τη βομβιστική επίθεση της Πέμπτης στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Φωτογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς που ήταν στο χωριό ανέφερε ότι ένοπλοι εμπόδισαν τους δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν την τελετή και ότι στην περιοχή σημειώθηκαν πυκνά πυρά.

Ο στρατός ανακοίνωσε ότι δράστης της επίθεσης ήταν ο 19χρονος Κουτάιμπα Μοχάμαντ αλ-Σάτεμ. Μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου ανέφεραν πως ήταν δευτεροετής στο τμήμα πολιτικών μηχανικών του πανεπιστημίου.

Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (EIIL) που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων, ανέφερε πως στόχος του ήταν η σιιτική οργάνωση μαχητών Χεζμπολάχ.

Το EIIL, που συνδέεται με την Αλ Κάιτνα, μάχεται για την ανατροπή του Άσαντ και την εγκαθίδρυση ισλαμικού κράτους στη Συρία, ενώ η Χεζμπολάχ έχει στείλει μαχητές για υποστήριξη της συριακής κυβέρνησης.