«Όσοι αποπειρώνται μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης να προκαλέσουν σύγχυση ή να παραπληροφορήσουν, καλά θα κάνουν να προσέχουν».

Αυτή είναι η προειδοποίηση του υπουργού Προεδρίας της Βολιβίας Γέρκο Νούνιες, σχετικά με τις ειδήσεις που βγαίνουν για τον κορονοϊό στη χώρα. Ήδη τέθηκε σε ισχύ προεδρικό διάταγμα που θα επισύρει ποινές φυλάκισης και κάθειρξης, ακόμη και δέκα ετών, προκαλώντας κύμα διαμαρτυριών από μέρους δημοσιογραφικών ενώσεων και όχι μόνο.

Το διάταγμα ορίζει ότι θα επιβάλλονται ποινές από ένα έτος φυλάκιση ως δέκα έτη κάθειρξη σε βάρος προσώπων τα οποία «διασπείρουν γραπτώς, εντύπως, με καλλιτεχνική και/ή άλλη μορφή, πληροφορίες που θέτουν σε κίνδυνο ή πλήττουν τη δημόσια υγεία, δημιουργώντας αβεβαιότητα στην κοινή γνώμη».

Οι νέες ποινικές διατάξεις θέτουν στο στόχαστρο «εκείνους που επιδιώκουν να πολεμήσουν και να διχάσουν τους Βολιβιανούς», δήλωσε ο Νούνιες.

Το διάταγμα τέθηκε σε ισχύ στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από τη μεταβατική πρόεδρο της Βολιβίας, την Τζανίνε Άνιες. Η Άνιες, γερουσιαστής της δεξιάς, ανέλαβε μεταβατική πρόεδρος της χώρας μετά την παραίτηση και τη φυγή από τη Βολιβία, τον Νοέμβριο του 2019, του σοσιαλιστή Έβο Μοράλες, που κατήγγειλε πραξικόπημα εναντίον του.

Ενώσεις των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης της Βολιβίας ζήτησαν χθες Δευτέρα (11.05) να ανακληθεί το διάταγμα, το οποίο επιβάλλει κατά την άποψή τους «υπερβολικά αυστηρό», «αντισυνταγματικό περιορισμό», αν δεν «ποινικοποιεί το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης» μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Το διάταγμα αυτό, το οποίο κάνει ακόμη πιο αυστηρές τις διατάξεις προηγούμενου, που είχε υιοθετηθεί τον Μάρτιο, εγείρει «πολύ σοβαρό κίνδυνο» για την ελευθερία της έκφρασης, καθώς «ποινικοποιείται η πληροφόρηση, όχι η παραπληροφόρηση», κατήγγειλε ο δημοσιογράφος και δικηγόρος Αντρές Γκόμες.

«Πρόκειται για σαφή παραβίαση της ελευθερίας της έκφρασης», έκρινε από την πλευρά της η Εύα Κόπα, πρόεδρος της Γερουσίας, που ανήκει στην αντιπολίτευση.

Το Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS) του Έβο Μοράλες -ο πρώην πρόεδρος ζει εξόριστος στην Αργεντινή, όπου του χορηγήθηκε πολιτικό άσυλο- διατηρεί ακόμα ευρεία πλειοψηφία και στα δύο σώματα του βολιβιανού κοινοβουλίου.

Το διάταγμα του Μαρτίου είχε ήδη επικριθεί έντονα από τη Διεθνή Αμνηστία, την Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.