Ο ημερήσιος απολογισμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ παρέμεινε κάτω από τους 900 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με 830 νεκρούς να καταγράφονται τις 24 ώρες ως χθες Δευτέρα στις 20:30 (τοπική ώρα· στις 03:30 σήμερα Τρίτη ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει και μεταφορτώνει στον ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Την προηγουμένη, στις ΗΠΑ είχε καταγραφεί ημερήσιος απολογισμός 776 θανάτων, σύμφωνα με τους αριθμούς της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, που ανανεώνονται συνεχώς. Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού ωστόσο παρά τη μείωση συνεχίζει να γίνεται ολοένα βαρύτερος στην αμερικανική επικράτεια: χθες Δευτέρα ξεπέρασε τους 80.000 νεκρούς.

Βραζιλία: 396 θάνατοι, 5.632 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι κατέγραψε 396 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός, και 5.632 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα στο προηγούμενο 24ωρο.

Συνολικά, στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχουν πλέον καταγραφεί 11.519 θάνατοι επί συνόλου 168.331 κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό. Ειδικοί ωστόσο θεωρούν ότι τα στοιχεία που ανακοινώνονται είναι πολύ υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα, ελλείψει ευρείας κλίμακας διαγνωστικών εξετάσεων.

Μεξικό: 108 θάνατοι, 1.305 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι κατέγραψε 108 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 1.305 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο.

Το σύνολο των ασθενών που υπέκυψαν αυξήθηκε έτσι σε 3.573 επί συνόλου 36.327 κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό, απολογισμός πάντως που η κυβέρνηση επιμένει να τονίζει πως είναι υποτιμημένος σε σχέση με αυτόν που εκτιμά ότι είναι ο πραγματικός, αφού θεωρεί ότι υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες ακόμη αδιάγνωστοι φορείς.

Ο ημερήσιος απολογισμός θανάτων μειώνεται από την Πέμπτη, όταν καταγράφηκε ο βαρύτερος από την έναρξη της κρίσης (257).

Περού: 1.961 θάνατοι επί συνόλου 68.822 κρουσμάτων

Το υπουργείο Υγείας του Περού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι κατέγραψε 1.515 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 68.822, προσθέτοντας ότι οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 έχουν πλέον ανέλθει σε 1.961.

Από τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί, 6.648 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, οι 785 σε μονάδες εντατικής θεραπείας όπου νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Στον αντίποδα, μέχρι σήμερα 22.406 από τους Περουβιανούς που μολύνθηκαν ολοκλήρωσαν την περίοδο καραντίνας ή έλαβαν εξιτήρια από κέντρα υγείας, διευκρίνισε το υπουργείο.

Η πρωτεύουσα, η Λίμα, συνεχίζει να αποτελεί την εστία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, με 44.333 κρούσματα μόλυνσης.

Η ισχύς των μέτρων περιορισμού στο Περού παρατάθηκε ως την 24η Μαΐου.

Κίνα: Μόλις ένα κρούσμα σε 24 ώρες

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα της αναφέρθηκε μόλις ένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα — «εισαγόμενο», κατά την ορολογία του Πεκίνου όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν από το εξωτερικό στην κινεζική επικράτεια έχοντας προσβληθεί — έπειτα από ένα διήμερο που καταγράφηκαν μάλλον απρόσμενα περίπου τριάντα.

Το κρούσμα αυτό εντοπίστηκε στην Εσωτερική Μογγολία (βόρεια), διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας στο ημερήσιο ενημερωτικό του δελτίο. Δεν διαπιστώθηκε κανένα κρούσμα μετάδοσης του SARS-CoV-2 στην κοινότητα, ούτε κάποιος θάνατος εξαιτίας της COVID-19. Στην Κίνα δεν έχει αναφερθεί από τις αρχές κανένας θάνατος ασθενούς από τα μέσα του Απριλίου.

Ο συνολικός επίσημος απολογισμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης αυξήθηκε έτσι σε 82.919, ενώ ο αριθμός των νεκρών έμεινε αμετάβλητος στους 4.633 στη χώρα όπου μεταδόθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο ο νέος κορονοϊός, στα τέλη του 2019.

Την Κυριακή και τη Δευτέρα, καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης, ιδίως στην Ουχάν (κεντρική Κίνα), από όπου άρχισε η πανδημία. Στη μητρόπολη καταγράφηκαν έξι νέα κρούσματα αυτό το διήμερο, ενώ το κοντέρ παρέμενε στο μηδέν από τις αρχές του Απριλίου. Επρόκειτο για ηλικιωμένους πολίτες, που ζούσαν στο ίδιο οίκημα στη μεγαλούπολη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων.

Άλλα δεκαέξι κρούσματα εντοπίστηκαν την Κυριακή και τη Δευτέρα στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, κυρίως στη Σουλάν, πόλη 700.000 κατοίκων που τέθηκε σε καραντίνα.

Ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μειώθηκε κατά έναν, σε 10, ενώ 27 άνθρωποι έλαβαν εξιτήριο σε εθνικό επίπεδο.