Ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν διέψευσε την Παρασκευή τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση που έχει διατυπώσει εις βάρος του μια πρώην βοηθός στη Γερουσία των ΗΠΑ το 1993, στα πρώτα αυτά σχόλιά του για το ζήτημα έπειτα από τις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε να σχολιάσει.

«Θέλω να σχολιάσω τους ισχυρισμούς μιας πρώην βοηθού ότι πριν από 27 χρόνια επέδειξα απρεπή συμπεριφορά. Είναι αναληθείς. Αυτό δεν συνέβη ποτέ, μα ποτέ», είπε ο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο MSNBC.

Η καταγγέλλουσα είναι μια γυναίκα από την Καλιφόρνια, ονόματι Τάρα Ριντ, η οποία εργαζόταν ως βοηθός στο γραφείο του Μπάιντεν στη Γερουσία από τον Δεκέμβριο 1992 ως τον Αύγουστο 1993 και τον κατηγορεί σε συνεντεύξεις της στα μέσα ενημέρωσης ότι το 1993 την έσπρωξε σε έναν τοίχο, έβαλε τα χέρια του κάτω από την φούστα της και μέσα από το εσώρουχό της.

Ο 77χρονος, ο οποίος θα αναμετρηθεί με τον ρεπουμπλικανό Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές στις 3 Νοεμβρίου, αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση, εντός και εκτός του κόμματός του για να σχολιάσει τις καταγγελίες.

Σε ανακοίνωσή του που προηγήθηκε της συνέντευξης ο Μπάιντεν κάλεσε την Γερουσία να ζητήσει από την Υπηρεσία των Εθνικών Αρχείων να δώσει στη δημοσιότητα αρχεία του προσωπικού που πιθανόν να αναφέρουν αν η γυναίκα αυτή είχε προβεί σε επίσημη καταγγελία εις βάρος του την εποχή που φέρεται να συνέβη το περιστατικό.

Ο ίδιος είπε ότι τα προσωπικά έγγραφα από την περίοδο της θητείας του στη Γερουσία, τα οποία έγιναν δωρεά στο πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ αλλά ακόμη δεν διατίθενται για το κοινό, δεν περιέχουν φακέλους που να αφορούν το προσωπικό.

Το Reuters δεν έχει μπορέσει να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις καταγγελίες της Ριντ και δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με την ίδια ή με κάποιον εκπρόσωπό της για να σχολιάσει.