Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Χάλιντ Τσαούκι, 30 ετών, βρίσκεται από χθες μέσα στο κέντρο προσωρινής κράτησης μεταναστών στο νησί Λαμπεντούζα.

Ο Τσαούκι, μαροκινής καταγωγής, που έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως δημοσιογράφος, μετέβη στην Λαμπεντούζα για να εξακριβώσει τις καθημερινές συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο μεταναστών. Αποφάσισε να παραμείνει μαζί στους πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες, που δεν έχουν την δυνατότητα να βγουν από το κέντρο.

«Θα έπρεπε να πρόκειται για μια προσωρινή παραμονή η οποία να μην ξεπερνά τις τρεις ημέρες. Υπάρχουν όμως άνθρωποι οι οποίοι μένουν στο κέντρο προσωρινής κράτησης της Λαμπεντούζα επί τρεις μήνες και πλέον», επισήμανε ο βουλευτής της κεντροαριστεράς.

Ο Χάλιντ Τσαούκι πρόσθεσε ότι «είδε γυναίκες να φωνάζουν και να τρέχουν απελπισμένες. . . η ένταση είναι πολύ μεγάλη και το ψυχολογικό στρες δύσκολα μπορεί να περιγραφεί».

«Δεν πρόκειται να φύγω αν δεν μεταφερθούν σε άλλο, καταλληλότερο χώρο οι 219 μετανάστες που βρίσκονται εδώ, διότι οι συνθήκες που αντίκρισα είναι απάνθρωπες», τόνισε ο βουλευτής των Δημοκρατικών.

Πρόκειται για το κέντρο προσωρινής κράτησης στο οποίο πριν από λίγες ημέρες τραβήχτηκε το βίντεο-ντοκουμέντο με την διαδικασία «απολύμανσης» μεταναστών κατά της ψώρας με μάνικες και παγωμένο νερό, μια πρακτική που καταδικάσθηκε από την ιταλική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από σειρά οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.