Η Φινλανδία θα ανοίξει ξανά τα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς μετά τη 13η Μαΐου, αφού τα κράτησε κλειστά από τις 18 Μαρτίου λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η πρωθυπουργός της χώρας Σάνα Μάριν είπε ότι τα παιδιά θα επιστρέψουν στο σχολείο σταδιακά, αρχής γενομένης τη 14η Μαΐου για λίγο παραπάνω από δύο εβδομάδες, πριν από τη διακοπή των μαθημάτων για το καλοκαίρι, στις αρχές Ιουνίου.

Η εξάπλωση του νέου κορονοϊού δείχνει ενδείξεις επιβράδυνσης στη Φινλανδία, με τον αριθμό των κρουσμάτων κατά κεφαλήν να είναι μικρότερος από εκείνον των γειτονικών κρατών της, της Σουηδίας, της Νορβηγίας και της Εσθονίας.

Η υπουργός Παιδείας Λι Άντερσον είπε ότι δεν υπάρχουν πλέον λόγοι να μείνουν κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί.

«Είναι σαφές ότι η μακρά περίοδος απομακρυσμένης διδασκαλίας ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη μάθηση και ευημερία των παιδιών» τόνισε η Άντερσον, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε.

Έως σήμερα, 206 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Φινλανδία από τον νέο κορονοϊό και έχουν καταγραφεί 4.906 κρούσματα.

Το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας ανέφερε ότι 200 κρούσματα του ιού εντοπίστηκαν σε παιδιά κάτω των 16 ετών στη Φινλανδία, όμως κανένα από αυτά δεν νοσηλεύτηκε.

Ο διευθυντής Ασφάλειας της Υγείας του ινστιτούτου Μίκα Σάλμινεν επισήμανε ότι προέκυψαν περισσότερα στοιχεία κατά τη διάρκεια του κλεισίματος των σχολείων που αποδεικνύουν ότι τα παιδιά παίζουν πολύ μικρό ρόλο στη διασπορά του ιού.

«Επίσης, τα παιδιά, δεν μολύνουν σε γενικές γραμμές τους ενήλικες» εξήγησε ο Σάλμινεν, αναφερόμενος στον νέο κορονοϊό, υπογραμμίζοντας πως δεν υπάρχουν πολλές ενδείξεις τέτοιων κρουσμάτων.