Η Βοσνία ανακοίνωσε σήμερα μία απότομη αύξηση των καθημερινών κρουσμάτων κορονοϊού γι’ αυτόν τον μήνα, μετά τη σταδιακή εφαρμογή της χαλάρωσης των μέτρων του lockdown από τις δύο αυτόνομες περιοχές της.

Κατά τις προηγούμενες 24 ώρες υπήρξαν 93 νέα κρούσματα και δύο θάνατοι, σε σύγκριση με 20 νέα κρούσματα μια ημέρα νωρίτερα και 49 την προηγούμενη ημέρα, ανέφεραν αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 1.677, με 65 θανάτους, ενώ σε διαγνωστικά τεστ έχουν υποβληθεί 29.130 κάτοικοι.

Πενήντα εννέα νέα κρούσματα αναφέρθηκαν μόνο στην αυτόνομη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας, με τους αξιωματούχους να παροτρύνουν τους πολίτες να συνεχίσουν να αποφεύγουν τις συγκεντρώσεις και να φορούν μάσκες προστασίας κάθε στιγμή.

Η σερβοβιοσνιακή περιοχή τη Δευτέρα επέτρεψε στους ηλικιωμένους να εξέρχονται από τα σπίτια τους για τρεις ώρες κάθε εργάσιμη ημέρα και σε ορισμένες επιχειρήσεις να ξαναλειτουργήσουν.

Η άλλη αυτόνομη περιοχή, η Βοσνιακή-Κροατική Ομοσπονδία, την περασμένη Παρασκευή ήρε την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας και κατάργησε το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας, επιτρέποντας επίσης σε ηλικιωμένους και παιδιά να βγαίνουν από τα σπίτια τους κάθε δεύτερη μέρα για αρκετές ώρες.

Μετά το ξέσπασμα της COVID-19 τον περασμένο μήνα και οι δύο περιοχές απαγόρευσαν εντελώς σε άτομα άνω των 65 ετών και σε παιδιά έως 18 ετών να βγαίνουν τα σπίτια τους.

Αυτά τα μέτρα θα επανέλθουν εν ισχύι κατά τη διάρκεια του τριημέρου της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ανέφεραν αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι οι κάτοικοι της συμπεριφέρθηκαν με πιο χαλαρό τρόπο μετά την άρση των περιορισμών.

«Γνωρίζουμε ότι θα δούμε νέες εξάρσεις και τάσεις της νόσου, αλλά πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονική ζωή. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό και το εάν θα πρέπει να επαναφέρουμε τους περιορισμούς θα εξαρτηθεί από τους πολίτες», δήλωσε ο Γκόραν Τσέρκεζ, αναπληρωτής υπουργός Υγείας της Ομοσπονδίας.

Η οικονομία της Βοσνίας έχει πληγεί σοβαρά λόγω του lockdown και του αναγκαστικού κλεισίματος πολλών επιχειρήσεων. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η ανάπτυξη στη χώρα θα μειωθεί κατά 5% φέτος.

Έξι νέα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο

Στα 6 ανήλθαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο από σύνολο 2.436 εργαστηριακών διαγνώσεων, ανακοινώθηκε από τις κυπριακές αρχές το απόγευμα της Τετάρτης.

Με βάση τα σημερινά στοιχεία, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 843, περιλαμβανομένων των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

Σύμφωνα με τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης, από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, για την εξέταση 20.000 επαγγελματιών, έχουν ολοκληρωθεί σήμερα 587 εργαστηριακές διαγνώσεις από τα συμβαλλόμενα εργαστήρια, χωρίς κανένα θετικό περιστατικό.

Επίσης, από σύνολο 315 διαγνώσεων από τη διαδικασία ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων βρέθηκαν 5 θετικά κρούσματα.

Από σύνολο 232 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων εντοπίστηκε ένα θετικό αποτέλεσμα, ενώ από το σύνολο 269 εργαστηριακών διαγνώσεων που επέστρεψαν από το εξωτερικό τις προηγούμενες μέρες δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.

Επιπλέον, από σύνολο 646 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία δεν βρέθηκε κανένα θετικό κρούσμα και από σύνολο 173 εργαστηριακών εξετάσεων, που ολοκληρώθηκε από δείγμα εργαζομένων του ΟΚΥπΥ, δεν εντοπίστηκε κανένα θετικό κρούσμα.

Από σύνολο 214 εργαστηριακών διαγνώσεων από τον έλεγχο 2.000 εργαζομένων στο λιανικό εμπόριο ποτών και τροφίμων, καθώς και στους οίκους ευγηρίας δεν προέκυψε κανένα θετικό αποτέλεσμα.

Εξάλλου, από το πρόγραμμα των 20 χιλιάδων εργαστηριακών διαγνώσεων ολοκληρώθηκαν, από το Σάββατο 11 Απριλίου και μέχρι σήμερα στις 16:00, συνολικά 17.601 εργαστηριακές εξετάσεις.

Αυστρία: Νέα μείωση στους νοσούντες και των νοσηλευόμενων

Θετικά ως προς την πορεία των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στην Αυστρία, εμφανίζονται, όπως ήταν και τις προηγούμενες ημέρες και τις τελευταίες εβδομάδες, τα σημερινά στοιχεία των υπουργείων Υγείας και Εσωτερικών στη Βιέννη, καταγράφοντας συνεχή μείωση τόσο των νοσούντων όσο και των νοσηλευόμενων σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, σήμερα το μεσημέρι το σύνολο των νοσούντων ανέρχονταν σε 2.043, εκείνο των νοσηλευόμενων σε νοσοκομείο σε 517 – και από αυτούς οι 131 βρίσκονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Έως σήμερα έχουν καταγραφεί στην Αυστρία συνολικά 15.343 κρούσματα νέου κορονοϊού και 553 θάνατοι, συνολικά 12.779 άνθρωποι έχουν αποθεραπευθεί, ενώ έχουν διενεργηθεί 247.754 διαγνωστικά τεστ.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό θεωρείται το γεγονός ότι εδώ και ημέρες, από την τρίτη εβδομάδα του Απριλίου και μετά, ο δείκτης μεταδοτικότητας βρίσκεται αρκετά κάτω από το “ένα” , και από χθες κάτω από το 0,6, συγκεκριμένα στο 0,59.

Ελβετία: Ανακοινώθηκε σταδιακή χαλάρωση των μέτρων

Η κυβέρνηση της Ελβετίας προχωρά στην άρση των μέτρων που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, ξανανοίγοντας καταστήματα, εστιατόρια και μουσεία, μολονότι θα απαγορεύονται συναθροίσεις άνω των 1.000 ανθρώπων μέχρι και τον Αύγουστο.

Το κλείσιμο των συνόρων θα αρχίσει να χαλαρώνει από τις 11 Μαΐου, αρχικά ώστε να μπορέσουν να επανενωθούν οι οικογένειες, ενώ θα υπάρξει μια δεύτερη φάση χαλάρωσης από τις 8 Ιουνίου. Θα υπάρξει επίσης μια «προσεκτική επαναλειτουργία» των εστιατορίων, υπό αυστηρές προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των πελατών και των εργαζομένων.

Τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα ξανανοίξουν από τις 11 Μαΐου. Οι επαγγελματικές αθλητικές ομάδες μπορούν να ξαναρχίσουν τους αγώνες από τις 8 Ιουνίου, όμως χωρίς την παρουσία φιλάθλων.

Στις 27 Μαΐου θα αποφασιστεί αν θα επιτραπούν συναθροίσεις μέχρι 1.000 προσώπων. Σήμερα, το όριο είναι μόνο 5 άνθρωποι.

Χθες στην Ελβετία καταγράφηκαν 143 νέα κρούσματα του κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 29.407. Οι θάνατοι ανέρχονται στους 1.408.

«Πρέπει να παραμείνουμε ευέλικτοι και πολύ προσεκτικοί», είπε ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέτ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βέρνη. «Κάνουμε τα πάντα βήμα προς βήμα ώστε να επιτύχουμε μια καλή χαλάρωση και μια σταθερή κατάσταση», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση παρουσίασε επίσης ένα πακέτο βοήθειας ύψους 1,95 δισεκ. δολαρίων για τον τομέα των αερομεταφορών που έχει πληγεί από την πανδημία.

Δανία: «Υπό έλεγχο» η πανδημία στη χώρα

Η Δανία, που αίρει σταδιακά τους περιορισμούς που επέβαλε στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού, κατάφερε να θέσει την εξάπλωση της επιδημίας «υπό έλεγχο», εκτιμά η πρωθυπουργός της χώρας.

«Η μόλυνση βρίσκεται υπό έλεγχο και η στρατηγική της Δανίας καρποφόρησε σε μια πρώτη δύσκολη φάση» είπε η Μέτε Φρεντέρικσεν, ενώπιον του κοινοβουλίου.

Για να αναχαιτίσει τη διασπορά του ιού, η Δανία έκλεισε τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια, ορισμένους δημόσιους χώρους στο κοινό, όπως επίσης τα εστιατόρια και τα μπαρ, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια. Επίσης, απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των 10 ανθρώπων.

Κάποιοι από αυτούς τους περιορισμούς έχουν ήδη αρθεί. Τα παιδιά έως την 6η δημοτικού επέστρεψαν στις τάξεις τους και τα κομμωτήρια όπως και τα καταστήματα τατουάζ άνοιξαν και πάλι. Η δεύτερη φάση της «επανεκκίνησης» αναμένεται να ξεκινήσει μετά τη 10η Μαΐου.

Από την 1η Απριλίου, η Δανία επέκτεινε τη στρατηγική της διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ σε ασθενείς που εμφάνιζαν ελαφριά συμπτώματα, ενώ πριν υπέβαλε σε εξετάσεις μονάχα τους ασθενείς με μέτρια και σοβαρά συμπτώματα.

Η Δανία μετρά 9.206 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την έναρξη της επιδημίας και 443 θανάτους, που συνδέονται με τον νέο κορονοϊό.