Η Ιταλία ετοιμάζεται να βγει σιγά-σιγά από την καραντίνα και στο Μιλάνο παίρνουν τα μέτρα τους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Το Μιλάνο, η πρωτεύουσα της Λομβαρδίας, της ιταλικής περιοχής που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη από τον κορονοϊό, άρχισε να προετοιμάζει το μετρό του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει της σταδιακής άρσης του αυστηρού περιορισμού από τις 4 Μαΐου, σε μια προσπάθεια να επιβάλλει τις αποστάσεις ασφαλείας σε αυτό το μέσο μεταφοράς.

Η τήρηση της απόστασης του ενός μέτρου θα είναι μια κρίσιμη πτυχή της φάσης 2. «Το Μιλάνο θέλει να επανεκκινηθεί με την απαιτούμενη προσοχή», δήλωσε ο δήμαρχός Τζουζέπε Σάλα.

Η πόλη πρέπει «να προσαρμόσει κυρίως τα μέσα μεταφοράς της που αποτελούν για μένα μεγάλη ανησυχία», εξήγησε.

Στα βαγόνια, όπου θα είναι υποχρεωτική η χρήση της μάσκας, οι προκαθορισμένες θέσεις επισημαίνονται με κόκκινα αυτοκόλλητα κολλημένα στο πάτωμα όπου είναι σχεδιασμένα με λευκό χρώμα ένα ζευγάρι πατούσες σε αποτύπωμα και συνοδεύεται από τη λεζάντα στα ιταλικά («Stai qui») και στα αγγλικά («Stand here»): «Στάσου εδώ».

Αρκετά καθίσματα καταργούνται για να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας, η οποία έχει ως αποτέλεσμα να μειώνει κατά 50% ή ακόμη και κατά 75% σε ορισμένες περιπτώσεις, τον αριθμό των επιβατών που μετακινούνται σε κάθε βαγόνι.

Η Ένωση στην οποία ανήκουν τα δημόσια μέσα μεταφοράς της χώρας (Asstra) προειδοποίησε ότι ο περιορισμός του αριθμού των επιβατών δεν θα αρκεί: Θα χρειαστεί επίσης να τηρούνται οι αποστάσεις στις αποβάθρες, κυρίως με την εγκατάσταση περιστροφικών πυλών για να περιορίζεται ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση ταυτόχρονα.

Άλλη πρόταση της Asstra για να αποφεύγεται η συρροή των επιβατών κατά τις ώρες αιχμής είναι η ανάπτυξη της τηλεργασίας και το κλιμακωτό ωράριο.