Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ άνοιξε χθες την πόρτα προς την κατεύθυνση να επιτραπεί στις αμερικανικές Πολιτείες να χρεοκοπήσουν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις απώλειες εσόδων που έχουν από το ξέσπασμα της COVID-19, που προκαλεί μεγάλα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς τους.

Ο Μακόνελ δήλωσε στη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής του ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα υποστηρίξουν τη διάθεση νέας οικονομικής βοήθειας σε πολιτειακές, αλλά και τοπικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο μιας μελλοντικής νομοθεσίας (κατά των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού), καθώς τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάσωση των πολιτειακών συνταξιοδοτικών συστημάτων.

Ο ΜακΚόνελ μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή του συντηρητικού Χιού Χιούιτ δήλωσε πως, αντί της παραπάνω επιλογής, ο ίδιος θα προτιμούσε «σίγουρα να επιτραπεί στις Πολιτείες να χρησιμοποιήσουν την επιλογή της χρεοκοπίας».

Ο Μιτς ΜακΚόνελ επίσης δήλωσε χθες ότι το Κογκρέσο είναι ενδεχόμενο να αποφασίσει για τη διάθεση πρόσθετης βοήθειας στις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις, στο πλαίσιο ενός νέου νομοσχεδίου αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της COVID-19, επισημαίνοντας ότι η οποιαδήποτε βοήθεια είναι απαραίτητο να επικεντρώνεται στην πανδημία.

«Είναι πιθανό να διαθέσουμε πρόσθετη βοήθεια, αλλά η άποψη μου είναι [ότι αυτή] θα πρέπει να σχετίζεται ξεκάθαρα με τον κορονοϊό και θα πρέπει να έχουμε λίγο χρόνο εδώ για να αξιολογήσουμε τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα» δήλωσε σε συνέντευξή του στο πολιτειακό ραδιόφωνο WHAS στο Λούισβιλ του Κεντάκι.

«Είναι σαφές πως δεν αρμόζει να αναπληρώσει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τα έσοδα των Πολιτειών», τόνισε.

« Η οποιαδήποτε ψηφιακή ιχνηλάτηση πρέπει να είναι εθελοντική και διάφανη»

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Εντ Μάρκεϊ που υποστηρίζει τη διατήρηση του ιδιωτικού χαρακτήρα των δεδομένων στο διαδίκτυο, ανέφερε σε επιστολή του που δημοσιοποιήθηκε χθες ότι η οποιαδήποτε ψηφιακή ιχνηλάτηση κρουσμάτων πρέπει να είναι εθελοντική και διάφανη.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα πρέπει να συλλέγονται μόνο οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για τον προσδιορισμό οποιουδήποτε βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο μόλυνσης από την COVID-19, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 45.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, ο Μάρκεϊ παρότρυνε την κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ζυγίσει τις ανάγκες για τη δημόσια υγεία, έναντι του δικαιώματος της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των ανθρώπων οι οποίοι θα ιχνηλατούνται, καθώς οι Πολιτείες επιδιώκουν την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων.

Η Google, που ελέγχεται από την Alphabet, και η Apple δήλωσαν πρόσφατα ότι συνεργάζονται τεχνολογικά για να δημιουργήσουν εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, οι οποίες θα μπορούν να προσδιορίσουν τους ανθρώπους που ήρθαν κοντά με ένα μολυσμένο άτομο, ώστε να ενημερώνονται κατάλληλα.

Μείωση του ωραρίου λειτουργίας σε περίπου 100 πύργους ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην αμερικανική επικράτεια

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) ανακοίνωσε χθες ότι θα μειώσει τις ώρες λειτουργίας σε περίπου 100 πύργους ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας σε παναμερικανικό επίπεδο, καθώς η εξάπλωση της COVID-19 έχει μειώσει δραστικά τις πτήσεις των αεροσκαφών στα αμερικανικά αεροδρόμια.

Ο όγκος διακίνησης επιβατών στις ΗΠΑ έχει μειωθεί κατά 95% ή ακόμη περισσότερο.

Οι αλλαγές στις ώρες λειτουργίας των πύργων ελέγχου δεν θα επηρεάσουν τη λειτουργία των 30 αεροδρομίων με τη μεγαλύτερη επιβατική διακίνηση στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την FAA οι αλλαγές θα ελαχιστοποιήσουν «τους κινδύνους υγείας για τους υπάλληλους μας. Στις εγκαταστάσεις αυτές, έχει καταγραφεί σημαντική μείωση των πτήσεων, κυρίως κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες, από την έναρξη της πανδημίας».