Προσπάθειες κάνουν οι ΗΠΑ να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη κατάθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Κογκρέσου δήλωσε σήμερα ότι μια κατάθεση του Σνόουντεν θα έβλαπτε τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με τις Βρυξέλλες.

«Πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε αντιδράσεις οι οποίες δεν θα βοηθούσαν τον εποικοδομητικό διάλογο», δήλωσε ο Μάικ Ρότζερς, ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, από τις Βρυξέλλες όπου συναντήθηκε με μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Μάικ Ρότζερς υποστήριξε ότι η κατάθεση του Σνόουντεν «θα ήταν σαν να φέρουμε το θυρωρό της τράπεζας, ο οποίος βρήκε τον τρόπο να κλέψει μερικά χρήματα, να μας μιλήσει για την οικονομική θεωρία και να επιλύσει την οικονομική κρίση».

Ο Σνόουντεν αποκάλυψε το καλοκαίρι ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ συγκέντρωναν δεδομένα από τους διακομιστές κορυφαίων διαδικτυακών εταιρειών και κατασκόπευαν μαζικά ευρωπαίους πολίτες και πολιτικούς. Ο Ρότζερς ωστόσο είπε ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα «μαζικών παρακολουθήσεων» και υπερασπίστηκε τις ενέργειες των αμερικανικών υπηρεσιών λέγοντας ότι βοήθησαν να αποτραπούν 54 τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Κατηγόρησε επίσης τον Σνόουντεν ότι «έκλεψε πληροφορίες που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν» και σε άλλες περιοχές του κόσμου. «Δεν θα σας πω τι ακριβώς σκέφτομαι, γιατί δεν θα ήταν κατάλληλο για δημοσίευση. Προσωπικά, δεν πιστεύω ότι είναι προς τιμή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να φιλοξενεί κάποιον που καταζητείται για εγκλήματα στις ΗΠΑ», συνέχισε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμεί να καλέσει για κατάθεση τον Σνόουντεν στο πλαίσιο της έρευνάς του για τις υποθέσεις κατασκοπείας εκ μέρους των ΗΠΑ. Την περασμένη εβδομάδα η Σοσιαλιστική ομάδα ανέφερε ότι ο Σνόουντεν θα μπορούσε να κληθεί να απαντήσει σε ερωτήσεις «μέσω μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων» γιατί σε μια ζωντανή σύνδεση θα μπορούσε να αποκαλυφθεί το μέρος όπου κρύβεται.