Πρώτο κρούσμα νέου κορονοϊού διαγνώσθηκε σε καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων στο ανατολικό τμήμα του Λιβάνου, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, σύμφωνα με τον οποίο θα γίνουν τεστ για Covid-19 στον τοπικό πληθυσμό.

Η ασθενής διακομίσθηκε στο δημόσιο νοσοκομείο Ραφίκ Χαρίρι στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, διευκρίνισε αργά χθες Τρίτη το βράδυ η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (Unrwa), η οποία δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με την ηλικία της ή την κατάσταση της υγείας της.

Πρόκειται για μία Παλαιστίνια που εγκαταστάθηκε στον Λίβανο σε καταυλισμό προσφύγων αφότου εγκατέλειψε την γειτονική Συρία, η οποία μαστίζεται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία από πόλεμο.

Ζει στον καταυλιμό του Ουάβελ, πιο γνωστός στα αραβικά με την ονομασία «καταυλισμός της Γαλιλαίας», κοντά στην πόλη Μπααλμπέκ στην κοιλάδα Μπεκάα. Ομάδα ειδικών ιατρών μετέβη σήμερα στον καταυλισμό για να κάνει τεστ διάγνωσης για τον νέο κορονοϊό, αναφέρει η Unrwa σε ανακοίνωσή της.

Η οικογένεια της γυναίκας αυτής και οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή μαζί της θα υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ, διευκρινίζει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI. Τεστ θα γίνουν επίσης σε δείγμα άνω των 50 ανθρώπων που θα επιλεγούν τυχαία από τον καταυλισμό και τα περίχωρά του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ήδη από χθες το βράδυ Παλαιστίνιοι που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια του καταυλισμού τον περιφρουρούν και απαγορεύουν τις εισόδους και τις εξόδους από αυτόν σε συντονισμό με τις λιβανικές δυνάμεις της τάξης, σύμφωνα με το ANI.

Επίσης οχήματα κυκλοφόρησαν στον καταυλισμό καλώντας από τα μεγάφωνα τους διαμένοντες να μείνουν μέσα και να αποφεύγουν οποιονδήποτε συγχρωτισμό, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το AFP.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να βοηθήσει την οικογένεια της ασθενούς να απομονωθεί στο σπίτι της, ενώ τα νοσήλεια της ασθενούς θα καλύψει η Unrwa, όπως ανακοίνωσε η ίδια.

Περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι ζουν στον καταυλισμό αυτόν, σύμφωνα με καταμέτρηση που είχε γίνει στα τέλη του 2017 από την λιβανική κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Παλαιστίνιους. Ωστόσο σύμφωνα με την Unrwa, ο αριθμός των εγγεγραμμένων στους καταλόγους της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ είναι κατά πολύ υψηλότερος.

Ο Λίβανος έχει καταγράψει επισήμως 677 κρούσματα του νέου κορονοϊού και 21 θανάτους.

Η μετάδοση της Covid-19 μεταξύ των Σύρων ή των Παλαιστινίων προσφύγων που ζουν στον Λίβανο αποτελεί πηγή ανησυχίας για τις μκο λόγω του συνωστισμού που επικρατεί στους καταυλισμούς τους, στους οποίους πολυμελείς οικογένειες ζουν σε περιορισμένους χώρους.

Ο Λίβανος, μια μικρή χώρα 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων, φιλοξενεί περισσότερους από 174.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σύμφωνα με επίσημη καταμέτρηση. Ωστόσο σύμφωνα με υπολογισμούς ο αριθμός τους μπορεί να ανέρχεται σε έως και 500.000. Η χώρα έχει υποδεχθεί 1,5 εκατομμύριο Σύρους, εκ των οποίων σχεδόν ένα εκατομμύριο πρόσφυγες έχουν καταγραφεί από τον ΟΗΕ.