Την ώρα που κάποιοι στολίζουν το δέντρο ή το καραβάκι τους και τυλίγουν δώρα με γιορτινό χαρτί, άλλοι αναζητούν τρόπους να ξεφύγουν από τη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα και μια γιορτή που, όπως λένε, έχει χάσει το νόημά της και έχει γίνει η επιτομή του άψυχου υλισμού.

Το CNN προτείνει επτά λύσεις και για αυτούς τους ανθρώπους που προτιμούν την ώρα που άλλοι γεμίζουν το σπίτι με γιορτινά στολίδια ή τη… γαλοπούλα με γέμιση, να γεμίσουν τη βαλίτσα τους και να φύγουν. Για πού; Ιδού μερικές προτάσεις.

Σημειωτέον, είναι λύσεις που σας γλιτώνουν από τα Χριστούγεννα αλλά δεν θα αφήσουν αλώβητο το πορτοφόλι σας.

1. Πηγαίνετε στη Νέα Ζηλανδία

Αν θέλετε να περάσετε την ημέρα των Χριστουγέννων στη Νέα Ζηλανδία, είναι πολύ πιθανό στην πραγματικότητα να την περάσετε… στον αέρα, καθώς η πτήση είναι πολύωρη. Οπότε, βγαίνοντας από το αεροπλάνο- κι εφόσον και οι συνεπιβάτες δεν διέπονται από κάποια γιορτινή διάθεση και πρόθεση ανταλλαγής ευχών- πιθανότατα τα Χριστούγεννα θα έχουν περάσει.
Εκτός κι αν ζείτε ήδη στη Νέα Ζηλανδία, οπότε μια εναλλακτική λύση είναι να κατευθυνθείτε στην Ισπανία.

2. Επισκεφθείτε μια μη χριστιανική χώρα

Στις χώρες όπου κυριαρχεί ο χριστιανισμός ο χειμώνας κυριαρχείται από τα Χριστούγεννα, είτε λόγω της ομορφιάς της γιορτής αυτής, είτε λόγω εμπορευματοποίησής της.
Για σκεφτείτε όμως το Μαρόκο! Με μέση θερμοκρασία στους 20 βαθμούς, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Μαρακές και να απολαύσετε μουσικούς, χορευτές, γητευτές φιδιών και όλα όσα δεν θα συνδέατε ποτέ με τα Χριστούγεννα.

3. Επισκεφθείτε μια κομμουνιστική χώρα

Μια ιδέα θα ήταν το Λάος, λέει το CNN. Υπάρχουν κι άλλες επιλογές- Κίνα, Βιετνάμ, Βόρεια Κορέα- αλλά απορρίπτονται για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία.
Εκεί που η απουσία χριστιανισμού και ο κομμουνισμός συναντώνται, είναι σίγουρα το Λάος, με αιώνες βουδιστικής παράδοσης και οικονομικές τιμές.

4. Αυτοσυγκεντρωθείτε

Αν θέλετε να αποφύγετε τα Χριστούγεννα για να γλιτώσετε την ψυχή σας και όχι το πορτοφόλι σας, ίσως το καλύτερο μέρος να είναι ένα μέρος όπου γίνεται γιόγκα. Μια ιδέα είναι βέβαια η Ινδία όπου στις εντατικές συνεδρίες γιόγκα όχι μόνο θα περάσετε τα Χριστούγεννα αλλά θα μπείτε και αποτοξινωμένοι στη νέα χρονιά.
Εναλλακτικά υπάρχουν και μοναστήρια στην Ταϊλάνδη για σιωπηλό διαλογισμό- και προφανώς δεν διαθέτουν τηλέφωνο ούτε θα σας χτυπήσει κανείς το κουδούνι για κάλαντα.

5. Επισκεφθείτε μια πόλη όπου το πάρτι είναι καθημερινότητα

Ναι, ίσως ακούγεται οξύμωρο αλλά υπάρχουν πόλεις που οι ρυθμοί τους χαλαρώνουν την περίοδο των χριστουγεννιάτικων γιορτών και αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τις επισκεφθείτε. Ακριβώς επειδή τα πάρτι είναι καθημερινότητα όλη την υπόλοιπη χρονιά. Για παράδειγμα, αναφέρει το CNN, μια ιδέα είναι η Νέα Ορλεάνη που τα Χριστούγεννα όλα χαλαρώνουν. Ή το Ρέικιαβικ στην Ισλανδία, όπου ακόμα και η νυχτερινή ζωή πάει… διακοπές τα Χριστούγεννα.

6. Δουλέψτε

Στην εθελοντική προσφορά αναφέρεται το CNN- αν και πολλοί είναι πια αναγκασμένοι και αυτές της άγιες μέρες να τις περνούν σε μεγάλο βαθμό στην κανονική δουλειά τους. Είναι η πρόταση που συνδυάζει το πνεύμα των Χριστουγέννων και την αποφυγή του. Όχι μόνο θα προσφέρετε το χρόνο και τον κόπο σας αλλά θα είστε τόσο απασχολημένοι με την κατασκευή σχολείων, την απασχόληση παιδιών ή τη διάσωση των τροπικών δασών που δεν θα έχετε χρόνο να σκεφτείτε τίποτα άλλο.

7. Εξαφανιστείτε!

Μπορείτε να βρείτε ένα πραγματικά απομονωμένο μέρος, εκεί που ούτε ο Άγιος Βασίλης δεν μπορεί να σας εντοπίσει, και να περάσετε τα Χριστούγεννα εκεί. Μια πρόταση είναι το Lundy, ένα ανεμοδαρμένο νησί της Βρετανίας. Δεν είναι μακριά από τον πολιτισμό αλλά δεν έχει τηλεοράσεις ή συνδέσεις ίντερνετ, δύσκολα θα έχει σήμα το κινητό σας και ο μόνος τρόπος προσέγγισης είναι με ελικόπτερο. Αν δεν έχετε όρεξη ούτε για την παμπ του νησιού, μπορείτε να ζήσετε την απόλυτη απομόνωση στον προσωπικό σας… φάρο.