Πέρυσι, ο 25χρονος Νεοζηλανδός Reese McKee γιόρταζε την Πρωτοχρονιά στο Χονγκ-Κονγκ, απολαμβάνοντας το φαντασμαγορικό σόου με τα φώτα, όταν συνάντησε μια Αμερικανή να κλαίει μόνη σε μια γωνιά του δρόμου.

Της έκανε αστεία. Εκείνη γέλασε. Κατόπιν μέθυσαν. Χόρεψαν. Αργότερα τη βοήθησε να επανασυνδεθεί με τους φίλους της που είχε χάσει πρωτύτερα μέσα στο πλήθος. Και στις 6:00 τα ξημερώματα ο καθένας τράβηξε τον δρόμο του, όχι βέβαια προτού η ελκυστική και μυστηριώδης γυναίκα πει στον Reese τις δύο αυτές μοιραίες λέξεις: «βρες με».

Το επόμενο λοιπόν πρωί, ο Νεοζηλανδός ξύπνησε και εξέτασε τις ενδείξεις: ήξερε ότι την έλεγαν Katie, ήταν από την Ουάσιγκτον των ΗΠΑ και το e-mail της είχε στη διεύθυνση το «kitty kat». Τι να κάνει λοιπόν για να τη βρει από το να στραφεί στον μαγικό κόσμο του Ίντερνετ…

Ό,τι βέβαια ακολούθησε μοιάζει με ηλεκτρονικό εφιάλτη που γίνεται ζοφερή πραγματικότητα!

Ο Reese ανέβασε λοιπόν τη ρομαντική ιστορία στο Facebook ποστάροντας και μια φωτογραφία της κοπέλας που είχε τραβήξει στα κρυφά κατά τη μοναδική αυτή βραδιά της συνάντησής τους. Δεν θα έπαιρνε πολύ να γίνει η ιστορία ανάρπαστη στο κοινωνικό δίκτυο, με μια γιγαντιαία εκστρατεία ανεύρεσής της να ξεκινά από τη Νέα Ζηλανδία μέχρι και τις ΗΠΑ. Γνωστές ιστοσελίδες μπλέχτηκαν στο κυνηγητό του θησαυρού κάνοντας το θέμα όσο καυτό έπαιρνε.

Ο τύπος όμως, όσο ο καιρός περνούσε και η κοπέλα παρέμενε άφαντη παρά τον ανένδοτο για να βρεθεί, άρχισε να αναρτά στην ειδική σελίδα που έστησε στο Facebook για τον σκοπό αυτό ανατριχιαστικά σχόλια και απελπισμένες κραυγές αγωνίας: «ελπίζω να τη βρω και στον δρόμο να βρω και τον εαυτό μου», δήλωνε με πικρία ο 25χρονος.

Η ιστορία του δεν είναι όμως μόνο μια απέλπιδα σταυροφορία για να βρεθεί ο έρωτας της ζωής του(;), λέει πολλά περισσότερα για τον τρόπο που δουλεύει η κοινωνική δικτύωση και τον βαθμό παρέμβασης του κόσμου στην ιδιωτικότητα κάποιου. Αν, για παράδειγμα, ο Reese έλεγε απλώς «ψάχνω μια γυναίκα, το μόνο που έχω γι’ αυτή είναι το μικρό της όνομα, τον τόπο που κατοικεί και μια φωτογραφία που ποτέ δεν συμφώνησε να ανέβει στο Ίντερνετ», τότε πιθανότατα όλοι θα του έλεγαν «φίλε, άσε την κοπέλα στην ησυχία της». Μοιράσου όμως λίγες δακρύβρεχτες πληροφορίες για το πόσο πονάς που την έχασες, πόσο έχει θρυμματιστεί η καρδιά σου και άλλα τέτοια ωραία και όλοι θα προστρέξουν να σε βοηθήσουν στην οδύσσειά σου! Όπως και έγινε φυσικά.

Σαν να βλέπουν όλοι μπροστά στα μάτια τους τους δικούς τους χαμένους έρωτες και τα προσωπικά αδιέξοδα που έχουν βρεθεί, επιδόθηκαν σε μια τιτάνια ηλεκτρονική προσπάθεια να βρεθεί η κακομοίρα η Kate, η οποία -μεταξύ μας- αν ήθελε να βρεθεί, θα έδινε λίγες περισσότερες πληροφορίες στον τύπο που γνώρισε μια βραδιά Πρωτοχρονιάς στο εξωτερικό και πέρασαν μαζί λίγες ώρες.

Facebook, Twitter και άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πήραν λοιπόν φωτιά, με το γκρουπ του Facebook «Find Katie» να γίνεται ο ακρογωνιαίος λίθος για το ξετρύπωμα του άδοξα χαμένου έρωτα.

Και φυσικά βρέθηκε η Katie, 4.000 άνθρωποι την έψαχναν! Κι έτσι οι δυο τους είπαν να ξαναβρεθούν στο Χονγκ Κονγκ και αυτή την Πρωτοχρονιά και ίσως, ίσως, να δοκιμάσουν να χτίσουν ένα κοινό μέλλον. Αστειευόμαστε φυσικά, αυτό το αίσιο τέλος συμβαίνει μόνο στο σινεμά. Γιατί η πραγματικότητα είναι αμείλικτη: η κοπέλα απάντησε στη διεθνή εκστρατεία για την ανεύρεσή της σβήνοντας όλα της τα ίχνη από τα social media! Ναι, τόσο κατατρομοκρατήθηκε…

«Στο Facebook το πράγμα ξέφυγε από κάθε έλεγχο. Άρχισαν να παραβιάζουν λογαριασμούς και να τρυπώνουν παντού. Ανακάλυψαν κάθε Katie που έτυχε να ζει στην Ουάσιγκτον, γεγονός που το κάνει λίγο τρομακτικό», σχολίασε ο McKee στην εφημερίδα New Zealand Herald.

«Βρήκαμε το κορίτσι», του είπαν στην ειδική σελίδα, «είναι από την Ουάσιγκτον, δεν είναι βέβαια εκεί αυτή τη στιγμή και έχει κάπως κατεβάσει όλα τα δημόσια προφίλ της από το Ίντερνετ για λίγο»!

Όσο για τον McKee, δηλώνει ότι δεν έχει επικοινωνήσει ακόμα με την κατατρομοκρατημένη -και έρμη- κοπέλα, καθώς περιμένει λέει να καταλαγιάσει η τρέλα (που αυτός βέβαια δημιούργησε). Όσο για το αν η ίδια επιθυμεί να του μιλήσει, αυτό δεν φαίνεται να τον απασχολεί: ήταν τέτοιος ισχυρίζεται ο αντίκτυπος στη ζωή του από τη μία και μοναδική αυτή βραδιά στο Χονγκ Κονγκ που του άλλαξε τη ζωή αυτή τη χρονιά.

Μήπως έχει έρθει η ώρα να ξυπνήσει από τον τρομακτικό εφιάλτη και να σταματήσει να φαντασιώνεται παραλογιζόμενος ότι η κοπέλα θα τον περιμένει στην άλλη άκρη του κόσμου; Όπως εξάλλου παρατηρούν αναρίθμητοι και ψύχραιμοι φυσικά bloggers…