Στην έδρα της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής μεταφέρθηκε με πομπή το φέρετρο του Νέλσον Μαντέλα προκειμένου να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, πριν από τον ενταφιασμό του την Κυριακή στη γενέτειρά του, το χωριό Κούνου.

Το σκεπασμένο με τη σημαία της χώρας φέρετρο πέρασε μέσα από τους δρόμους της Πρετόρια για να καταλήξει στο Union Buildings, έδρα της κυβέρνησης.

«Είναι μία στιγμή υπερηφάνειας για κάθε Νοτιοαφρικανό…Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν ο Μωϋσής του κόσμου. Χθες ο Ομπάμα και ο Κάστρο έσφιξαν τα χέρια για πρώτη φορά, και αυτό έγινε στη Νότια Αφρική. Ο Μαντέλα το έκανε αυτό», είπε ένας νεαρός που είχε πάρει θέση στο πεζοδρόμιο για το πέρασμα της πομπής.

Κατά την αναχώρηση από το στρατιωτικό νοσοκομείο, το προσωπικό συνόδευσε με τραγούδια το φέρετρο. «Έχω την αίσθηση ότι είναι το τέλος μίας εποχής», είπε με δάκρυα στα μάτια μία από τους εργαζόμενους.

Στην είσοδο της έδρας της κυβέρνησης, ουρά εκατοντάδων ανθρώπων είχε ήδη σχηματισθεί κατά την άφιξη της πομπής. Το μνημείο για τους πεσόντες των δύο παγκοσμίων πολέμων έχει σχεδόν καλυφθεί από μία θάλασσα λουλουδιών, σημειώματα και λούτρινα αρκουδάκια που έχει αφήσει το πλήθος. Πολίτες έχουν γράψει μηνύματα όπως «σε αγαπάμε» και «αγαπημένε Τατά Μαντίμπα, ευχαριστώ που μού έμαθες να συγχωρώ», μήνυμα που έγραψε σε κάρτα ένα παιδί.

Δείτε φωτογραφίες από την πομπή…