Παρότι ήταν μία προσωπικότητα διεθνούς εμβέλειας και παρότι πολλές πτυχές της προσωπικής του ζωής ήταν γνωστές, υπάρχουν έξι πράγματα, όπως τα καταγράφει ρεπορτάζ του BBC, που ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ακούσει ποτέ για τον πρώην ηγέτη της Νοτίου Αφρικής, σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ.

Ο Νέλσον Μαντέλα ήταν φανατικός με το μποξ. Έπαιζε και ο ίδιος, ενώ ήταν και δρομέας μεγάλων αποστάσεων. Ακόμα και κατά τα 27 χρόνια που πέρασε στη φυλακή, γυμναζόταν κάθε πρωί.

Το όνομά του δεν ήταν Νέλσον. Όταν ο Ρολιλάλα Μαντέλα ήταν εννιά ετών ένας δάσκαλος του έδωσε το αγγλικό όνομα Νέλσον, καθώς τότε ήταν πολύ συνηθισμένο όλα τα παιδιά στο σχολείο να παίρνουν χριστιανικά ονόματα.

Ήταν στον κατάλογο με τους τρομοκράτες που έπρεπε να προσέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες έως το 2008. Μάλιστα, μπορούσε να επισκεφτεί τη χώρα με ειδική άδεια του υπουργείου Εξωτερικών, λόγω του ότι το Αφρικανικό Κοινοβούλιο στο οποίο ήταν μέλος – κατά τη διάρκεια του αγώνα κατά του απαρτχάιντ – θεωρούνταν τρομοκρατική οργάνωση από την τότε κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής.

Ξέχασε τα γυαλιά του στη φυλακή όταν απελευθερώθηκε. Μάλιστα, στις 11 Φεβρουαρίου του 1990 που χρειάστηκε να μιλήσει στους υποστηρικτές του, δανείστηκε τα γυαλιά της τότε συζύγου του, Γουίνι.

Ήταν πολύ καλός στις μεταμφιέσεις. Για να γλιτώσει από την αστυνομία την εποχή του αγώνα κατά του απαρτχάιντ ντυνόταν σωφέρ.

Είχε δική νομική εταιρεία, αλλά του πήρε πολλά χρόνια για να καταφέρει να πάρει πτυχίο Νομικής. Ήταν φοιτητής περίπου 50 χρόνια, από το 1939 και κατάφερε τελικά να πάρει πτυχίο όταν ήταν στη φυλακή το 1989.