Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ, επιχείρησε να υποβαθμίσει το διπλωματικό διαξιφισμό με την Κίνα, μετά από νέα επίθεση που δέχτηκε για τα σχόλιά της όσον αφορά τη ζώνη εναερίου ελέγχου πάνω από την Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

Σε συνάντησή του με την κ. Μπίσοπ, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Yi, ανακοίνωσε δημόσια ότι η Αυστραλία «διατάραξε τις διμερείς σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης των δύο χωρών».

«Θα πρέπει να τονίσω, ότι η Αυστραλία με τις δηλώσεις και τις πράξεις της αναφορικά με τη ζώνη εναερίου ελέγχου στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, έχει διαταράξει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και έχει επηρεάσει (δυσμενώς) τη σταθερότητα στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών».

Ο ίδιος πρόσθεσε, επίσης, ότι η δυσαρέσκεια έχει επεκταθεί στον κινεζικό λαό, ο οποίος είναι «βαθιά απογοητευμένος» με τα σχόλια της Αυστραλίας επί του φλέγοντος και λεπτού αυτού θέματος.

Η κ. Μπίσοπ, εντούτοις, σε μια φανερή προσπάθεια να υποβαθμίσει το γεγονός, δήλωσε ότι η διαμάχη για τη Ζώνη Εναερίου Ελέγχου, δεν ήταν το μόνο θέμα που κυριάρχησε στις συζητήσεις που είχε με τον ομόλογό της, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

«Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang, εξέφρασε τις απόψεις του επί του θέματος, και εγώ, εκ μέρους της Αυστραλίας, κατέστησα σαφή τη θέση μας. Μετά, προχωρήσαμε σε άλλα θέματα» είπε η κ. Μπίσοπ, προσθέτοντας: «Οι σχέσεις μας είναι δυνατές. Οι φίλοι δεν συμφωνούν πάντα σ’ όλα τα θέματα. Απλώς τα συζητούν, εκφράζουν τις διαφορετικές απόψεις τους και προχωρούν».

Επανέλαβε, ωστόσο, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον ομόλογό της, ότι η Αυστραλία εξακολουθεί να ανησυχεί για τη δημιουργία ζώνης εναερίου ελέγχου πάνω από την Ανατολική Θάλασσα της Κίνας που ανακοίνωσε το Πεκίνο.