Εν όψει της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα και καθώς συνεχίζεται η έκτακτη κατάσταση στον κόσμο, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, έγινε σήμερα σύσκεψη των Ιεραρχών του Θρόνου.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρει: «Από τό Σάββατο του Λαζάρου καί εξής οι ιερές ακολουθίες θά τελούνται σέ ένα Ναό κάθε αρχιεπισκοπικής Περιφέρειας της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως καί κάθε μιας από τίς παρακείμενες Μητροπόλεις, πάντοτε των θυρών κεκλεισμένων, μέ τήν μέριμνα καί τήν επιστασία των οικείων ποιμεναρχών καί τού επόπτου κάθε Περιφέρειας.

Η σύγχρονη τεχνολογία διευκολύνει τό ποιμαντικό έργο της Εκκλησίας καί μάλιστα κάτω από τίς παρούσες δύσκολες συνθήκες. Ὅμως δέν πρέπει νά γίνεται κατάχρηση. Γι᾿ αυτό συνιστάται η διαδικτυακή αναμετάδοση των ιερών ακολουθιών νά γίνεται μόνον σπό ένα Ναό σέ κάθε Επαρχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καί τούτο γιά νά μήν εμπεδοθεί ένα νέο ήθος μετατροπής των εκκλησιαστικών ιερουργιών σέ ένα επιπλέον τηλεοπτικό θέαμα. Στήν έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου η τηλεοπτική καί διαδικτυακή αναμετάδοση θά γίνεται μόνον από τόν Πατριαρχικό Ναό του Φαναρίου, όπου οι ακολουθίες θά τελούνται από τόν σεπτό Προκαθήμενο καί τά μέλη της Πατριαρχικής Αυλής.

Στίς Επαρχίες του εξωτερικού τά λοιπά σχετικά θά αποφασίζονται από τούς οικείους ποιμενάρχες, πάντοτε μέσα στά πλαίσια των αποφάσεων καί οδηγιών των τοπικών Κυβερνήσεων καί των υγειονομικών Αρχών.

Στά Πατριαρχικά Μοναστήρια, όπως έχει αποφασισθή, όλες οι ιερές ακολουθίες θά τελούνται κανονικά από τίς αδελφότητές τους, χωρίς τήν προσέλευση έξωθεν προσκυνητών.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης καί η περί Αυτόν Ιεραρχία εύχονται σέ όλους μία κατανυκτική Αγία καί Μεγάλη Εβδομάδα καί ένα ευλογημένο Άγιο Πάσχα».

Επικοινωνία Ιερώνυμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο εξέφρασε τις «ευγνώμονες ευχαριστίες του» για το ενδιαφέρον που επέδειξε για την αποκατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Με την ευκαιρία της τηλεφωνικής επικοινωνίας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, «οι δυο εκκλησιαστικοί άνδρες αντήλλαξαν αδελφικά εορτίους ευχάς επί τω επερχομένω Αγίω Πάσχα».

Εξ άλλου, το απόγευμα της Τετάρτης 8ης Απριλίου, η Αυτού Εξοχότης ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον ευχαρίστησε για τη συμβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Ιερών Μητροπόλεων στην Τουρκία, «των Ρωμαίηκων Ιδρυμάτων και Ιδιωτών εκ της Ομογένειας εις τον διεξαγόμενον στην χώρα έρανον προς ενίσχυσιν των αναξιοπαθούντων εις τον αγώνα εναντίον του κορονοϊού,» όπως αναφέρει η ανακοίνωση. Με την ευκαιρία της τηλεφωνικής επικοινωνίας, Ο τούρκος Προέδρος και ο Πατριάρχης συνομίλησαν και για άλλα θέματα του ενδιαφέροντός τους, στο τέλος δε ο τούρκος Πρόεδρος ευχήθηκε μέσω του Οικουμενικού Πατριάρχη Καλό Πάσχα για την ελληνική ομογένεια στην Τουρκία.

Εγκάρδιο μήνυμα προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη απέστειλε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μέσω του οποίου εκφράζει θερμές ευχαριστίες προς την Αυτού Παναγιότητα για τα συγχαρητήρια της Μητρός Εκκλησίας με την ευκαιρία της εκλογής της κ. Σακελλαροπούλου στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα της Ελλάδας και «συγχρόνως τη διαβεβαίωσιν ότι θα είναι πάντοτε συμπαραστάτις εις την ιεράν αποστολήν της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας,» όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.