Ο καρδινάλιος Τζορτζ Πελ, ο οποίος ήταν άλλοτε ένας από τους ισχυρότερους ιεράρχες του Βατικανού, βγήκε χθες από τη φυλακή της Αυστραλίας, όπου κρατούνταν εδώ και ένα χρόνο, μετά την αθώωσή του από το κορυφαίο δικαστήριο της Αυστραλίας για μια πολύκροτη υπόθεση παιδεραστίας.

Ο πάπας Φραγκίσκος, μιλώντας λίγες μόνο ώρες μετά την αθώωση του Πελ από την κατηγορία της σεξουαλικής κακοποίησης, αφιέρωσε την πρωινή λειτουργία του σ’ αυτούς που υποφέρουν σήμερα από άδικες καταδίκες.

Ο Πελ, πρώην υπουργός Οικονομίας του Βατικανού και ηλικίας 78 ετών, είχε καταδικασθεί τον Μάρτιο του 2019 σε κάθειρξη έξι ετών για βιασμό και σεξουαλικές επιθέσεις σε δύο παιδιά της χορωδίας το 1996 και το 1997 μέσα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πατρικίου της Μελβούρνης (νοτιοανατολική Αυστραλία), της οποίας ήταν ο αρχιεπίσκοπος.

Η καταδίκη του καρδινάλιου, η οποία είχε επικυρωθεί τον Αύγουστο σε δεύτερο βαθμό, ακυρώθηκε τελικά χθες από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας, το οποίο τον αθώωσε λόγω αμφιβολιών από πέντε κατηγορίες άσκησης σεξουαλικής βίας.

Ο Πελ, ο οποίος ανέκαθεν διακήρυσσε την αθωότητά του, βγήκε στη συνέχεια από τη φυλακή του Μπάργουον, κοντά στη Μελβούρνη, στην οποία κρατούνταν εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο και υποστήριξε με ανακοίνωση που εξέδωσε πως η απόφαση αυτή επιτρέπει να διορθωθεί «μια σοβαρή αδικία».

Η καταδικαστική απόφαση, που είχε εκδοθεί πρωτοδίκως τον Δεκέμβριο 2018 στη Μελβούρνη, είχε επικυρωθεί πέρυσι το καλοκαίρι από το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Βικτόρια (νοτιοανατολική Αυστραλία), ωστόσο η απόφαση αυτή σε δεύτερο βαθμό δεν ήταν ομόφωνη.

Δύο δικαστές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχαν ψηφίσει υπέρ της ενοχής του πρώην αρχιεπισκόπου, όμως ο τρίτος είχε δικαιώσει τον ιεράρχη.

Αξιοπιστία του μηνυτή

Χθες οι επτά δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αυστραλίας αποφάνθηκαν ομόφωνα πως το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας της Βικτόρια «παρέλειψε να εξετάσει το ερώτημα αν εξακολουθεί να υπάρχει εύλογη πιθανότητα να μην διαπράθηκε το αδίκημα», προκρίνοντας έτσι τη θεμελιώδη αρχή της “εύλογης αμφιβολίας” υπέρ του κατηγορουμένου.

Μολονότι κλείνει την ποινική πτυχή μιας πολύ παλιάς υπόθεσης, η απόφαση αυτή δεν απαλλάσσει τον καρδινάλιο από τον κίνδυνο των διώξεων στα αστικά δικαστήρια.

Ο πατέρας του ενός από τα δύο παιδιά της χορωδίας, το οποίο πέθανε το 2014 από υπερβολική δόση χωρίς ποτέ να μιλήσει για ενδεχόμενη επίθεση, σχεδιάζει πράγματι να προσφύγει στα αστικά δικαστήρια για αποζημιώσεις.

Στη υπόθεση ήταν συνεπώς αντιμέτωποι το δεύτερο παιδί της χορωδίας, που είναι σήμερα τριαντάρης, με τον Πελ, έναν καρδινάλιο που συμμετείχε στην εκλογή δύο παπών, ήταν ένας από τους στενούς συμβούλους του πάπα Φραγκίσκου και μάλιστα είχε συμμετάσχει στη διαμόρφωση της απάντησης της Καθολικής Εκκλησίας στα σκάνδαλα παιδεραστίας. Η δίκη αφορούσε συνεπώς κυρίως την αξιοπιστία της μαρτυρίας του μηνυτή.

«Αηδία»

Η Λάιζα Φλιν, δικηγόρος του πατέρα του παιδιού της χορωδίας που έχει πεθάνει, εξέφρασε την “αηδία” του πελάτη της.

«Πασχίζει να καταλάβει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αυστραλίας. Λέει πως δεν πιστεύει πια στο δικαστικό σύστημα της χώρας μας», υπογράμμισε.

Η Κάθι Κέζελμαν, πρόεδρος της οργάνωσης υποστήριξης των θυμάτων Blue Knot Foundation, δήλωσε πως η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αυστραλίας είναι «συντριπτική» για πολυάριθμα θύματα.

«Η πανδημία της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας απείλησε την ασφάλεια εκατομμυρίων παιδιών», δήλωσε. «Ο κ. Πελ έχει τώρα την ελευθερία του, όμως πολυάριθμα θύματα επιθέσεων δεν ήταν ελεύθερα ποτέ, παγιδευμένα στη φρίκη των εγκλημάτων που αποδεκάτισαν τη ζωή τους», πρόσθεσε.

«Δεν ήταν δημοψήφισμα για την Εκκλησία»

Ο καρδινάλιος από την πλευρά του ευχαρίστησε τους συνηγόρους του, τους υποστηρικτές του και την οικογένειά του υπογραμμίζοντας πως δεν τρέφει «καμιά πικρία» για τον κατήγορό του.

«Δεν θέλω η αθώωσή μου να προσθέσει στον πόνο και την πικρία που πολλοί αισθάνονται. Υπάρχουν σίγουρα πολύς πόνος και πολλή πικρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

«Εντούτοις η δίκη μου δεν ήταν ένα δημοψήφισμα για την Καθολική Εκκλησία ούτε ένα δημοψήφισμα για τον τρόπο που οι αρχές της Εκκλησίας στην Αυστραλία αντιμετώπισαν το έγκλημα της παιδοφιλίας στην Εκκλησία. Το ζήτημα ήταν αν είχα διαπράξει αυτά τα φρικτά εγκλήματα, κάτι που δεν συνέβη» σημειώνει.

Το Βατικανό χαιρέτισε την αθώωση

«Η Αγία Έδρα, η οποία είχε ανέκαθεν εμπιστοσύνη στην αυστραλιανή δικαιοσύνη, χαιρετίζει την ομόφωνη απόφαση που εκδόθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο για τον καρδινάλιο Τζορτζ Πελ, η οποία τον αθωώνει από όλες τις κατηγορίες για επιθέσεις σε ανηλίκους», ανέφερε το Βατικανό σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ο καρδινάλιος Πελδιακήρυττε ανέκαθεν την αθωότητά του, περιμένοντας να διαπιστωθεί η αλήθεια», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία επαναλαμβάνεται πως η Αγία Έδρα είναι «δεσμευμένη να εμποδίσει και να καταγγείλει όλες τις υποθέσεις σεξουαλικής επίθεσης σε ανηλίκους».