Ο ΟΠΕΚ αποφάσισε σήμερα σε σύνοδό του στην Βιένη να διατηρήσει το πλαφόν της παραγωγής πετρελαίου στα 30 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και να παρατείνει για ένα έτος τη θητεία του γενικού του γραμματέα Αμπντάλα Ελ Μπάντρι, σύμφωνα με τους υπουργούς των χωρών μελών του οργανισμού αυτού.

Τριάντα εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως είναι η συνολική παραγωγή που εγκρίνει ο ΟΠΕΚ για το 2014», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Μπιτζάν Ναμντάρ Ζανγκανέχ μετά την σύνοδο.

Αυτό το στάτους κβο αναμενόταν ευρέως και οι υπουργοί είχαν πολλαπλασιάσει τις δηλώσεις τους προς αυτήν την κατεύθυνση πριν από την σύνοδο. Η παραγωγή έχει οριστεί σε αυτό το επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2011.

Εξάλλου ο Αλγερινός υπουργός Γιουσέφ Γουσφί δήλωσε ότι ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να παρατείνει την θητεία του Λίβυου γενικού γραμματέα του Αμπντάλα Αλ Μπάντρι για έναν χρόνο.

Πριν από ένα έτος, οι υπουργοί του ΟΠΕΚ είχαν ταχθεί υπέρ μιας παράτασης της θητείας του Ελ Μπάντρι, λόγω έλλειψης συμφωνίας ανάμεσα στην Σαουδική Αραβία, το Ιράν και το Ιράκ, οι οποίες υπερασπιζόντουσαν καθεμία από έναν υποψήφιο.

Η Λιβύη κατέχει την θέση αυτή από την 1η Ιανουαρίου του 2007.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ είναι κυρίως επιφορτισμένος με καθήκοντα εκπροσώπησης και την προετοιμασία των συνόδων του ΟΠΕΚ και με το να ευνοεί την προσέγγιση μεταξύ των συχνά διαφορετικών απόψεων που υποστηρίζονται από τα κράτη μέλη.