Πράσινη κάρτα έλαβε τελικά μετά από πέντε δεκαετίες ο θείος του αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, Ονυάνγκο Ομάρ Ομπάμα, και δε θα απελαθεί στην Κένυα, ενώ σε πέντε χρόνια θα μπορεί να κάνει αίτηση για την χορήγηση ασύλου.

Η υπόθεση του θείου του Ομπάμα έχει πολλά επεισόδια, καθώς είχε συλληφθεί το 2011 για οδήγηση υπό την επήρεια μέθης.

Μάλιστα, πολλοί είχαν κατηγορήσει τότε την κυβέρνηση Ομπάμα για προνομιακή μεταχείριση. Ωστόσο ο δικαστής απεφάνθη ότι ο θείος μπορεί να λάβει πράσινη κάρτα, καθώς έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν το 1972 και έχει δείξει καλή διαγωγή. Ο δικαστής υποστήριξε ότι ο 69χρονος πληρώνει τους φόρους του, κάνει κοινωφελή εργασία και είναι ένας ευγενικός και αξιοπρεπής άνθρωπος.

Κατά τη μαρτυρία του ο Ομπάμα παρακάλεσε το δικαστή να τον αφήσει να μείνει λέγοντας ότι δεν ήξερε πια την Κένυα, καθώς είχε φύγει από κει σε ηλικία 19 ετών για να πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι όταν ερωτήθηκε αν έχει συγγενείς στις ΗΠΑ, απάντησε ότι έχει δύο ανιψιές, μία αδερφή και το το γιο του αδερφού του, τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι ο Πρόεδρος δεν είχε συναντήσει ποτέ το θείο, όμως ο 69χρονος είχε πει ότι είχε φιλοξενήσει τον Μπαράκ Ομπάμα στο διαμέρισμά του για τρεις εβδομάδες όταν πήγαινε στο Χάρβαρντ τη δεκαετία του ’80.