Την απόφαση να προσφέρουν εκπτώσεις 10% στα προϊόντα τους στους πιο φτωχούς πελάτες τους, των οποίων η οικονομική κατάσταση έχει γίνει ακόμη περισσότερο επισφαλής εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, έλαβαν πολλοί μεγάλοι όμιλοι σούπερ μάρκετ στην Ιταλία.

Η έκπτωση θα αφορά όσους αγοράζουν με τα κουπόνια που διανέμονται στους αναξιοπαθούντες πολίτες της χώρας. Μέσω αυτής της κίνησης, οι όμιλοι ανταποκρίνονται στην έκκληση που εξέπεμψε το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, ανακοινώνοντας την αποδέσμευση κονδυλίων για την κυκλοφορία κουπονιών για τρόφιμα, που χρηματοδοτούνται από το κράτος με 400 εκατ. ευρώ και διανέμονται από τους δήμους. Ο ίδιος κάλεσε τους μεγάλους διανομείς να κάνουν έκπτωση 5 έως 10% σε όσους ψωνίζουν με κουπόνια. «Οφείλουμε να δημιουργήσουμε μία αλυσίδα αλληλεγγύης, κανείς δεν θα είναι μόνος του», είχε υποσχεθεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του μεγαλύτερου αγροτικού συνδικάτου της χώρας Coldiretti, λόγω των συνεπειών από την επιδημία επιπλέον 500.000 άνθρωποι έχουν προστεθεί σε αυτούς με επείγουσες διατροφικές ανάγκες , πέραν των 2,7 εκατ. που είχαν λάβει πέρυσι βοήθεια σε τρόφιμα από φιλανθρωπικές οργανώσεις όπως η Caritas, ή οι Τράπεζες Τροφίμων. Το ίδιο συνδικάτο εκτιμά πως τα αιτήματα για βοήθεια που δέχθηκε μόνο τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 25-30%.

Την περασμένη Πέμπτη, στη Σικελία, πελάτες επιχείρησαν να φύγουν από ένα σούπερ μάρκετ χωρίς να πληρώσουν τα τρόφιμα που ψώνισαν, εξηγώντας πως δεν έχουν χρήματα.

Όπως συμβαίνει σε όλον τον ιταλικό Νότο, μεγάλο μέρος του πληθυσμού στη Σικελία ζει από τη μαύρη εργασία. Όμως, τα νοικοκυριά αυτά δεν μπορούν να διεκδικήσουν τις αρωγές που προβλέπονται από την ιταλική κυβέρνηση γι’ αυτούς οι οποίοι υφίστανται απώλεια εισοδήματος εξαιτίας της ισχυρής επιβράδυνσης της οικονομίας που προκαλείται από την πανδημία.

Την ίδια ώρα, στην Ισπανία, οι Αρχές απαγόρευσαν στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας να κόψουν το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό στους καταναλωτές εξαιτίας απλήρωτων λογαριασμών, στο πλαίσιο των μέτρων που στοχεύουν στη στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί από την κρίση του φονικού ιού, όπως έγινε σήμερα γνωστό από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο ίδιος ανακοίνωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα επεκτείνει την αναστολή πληρωμών των ενυπόθηκων δανείων, συμπεριλαμβάνοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα έσοδα των οποίων έχουν επηρεαστεί από τα μέτρα καραντίνας.

Επιπλέον, θα καταβάλει ένα μηνιαίο επίδομα ύψους 440 ευρώ στους προσωρινούς εργαζόμενους που απολύθηκαν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν επιδόματα ανεργίας.