Ο τρόπος με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει την επιδημία του κορονοϊού θα ορίσει και την μελλοντική της αξιοπιστία, δήλωσε χθες η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αμελί ντε Μονσαλέν, μετά την αποτυχία της Ενωσης την περασμένη εβδομάδα να συμφωνήσει σε μέτρα για την άμβλυνση του οικονομικού σοκ της επιδημίας.

«Εάν η Ευρώπη δεν είναι παρά μία ενιαία αγορά όταν τα πράγματα πάνε καλά, τότε δεν έχει κανένα νόημα», δήλωσε η γαλλίδα υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter και προειδοποίησε ότι δεν θα υπάρξει οικονομική ανάκαμψη στην Γερμανία και την Ολλανδία, αν η υπόλοιπη Ευρώπη παραμείνει ασθενής. Η κρίση του κορονοϊού ανέδειξε υπαρξιακά ερωτήματα για την Ευρώπη, πρόσθεσε.

«Η Ευρώπη μας είναι μία Ευρώπη της δράσης, μία Ευρώπη της αλληλεγγύης, και αν ορισμένες χώρες την βλέπουν διαφορετικά, τότε το ζήτημα της δικής τους θέσης θα αναδειχθεί μόνο του, όπως και το ζήτημα τι πρέπει να κάνει η Ενωση ως ομάδα των 27».

Ωστόσο, η Αμελί ντε Μονσαλέν σημείωσε την απόφαση της Γερμανίας και άλλων χωρών να αναλάβουν την νοσηλεία ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση από την Γαλλία, ανακουφίζοντας από την πίεση το σύστημα υγείας της Γαλλίας ως ένδειξη αλληλεγγύης μεταξύ χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τα λαϊκιστικά κόμματα της Ευρώπης θα είναι οι νικητές, αν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτύχουν να δράσουν από κοινού κατά την διάρκεια μίας σοβαρής κρίσης, προειδοποίησε η γαλλίδα υπουργός.