Οι νέες εξουσίες που δόθηκαν στην αστυνομία της Βρετανίας για να διασφαλίζει ότι οι πολίτες σέβονται τους περιοριστικούς όρους που έχουν επιβληθεί προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορονοϊού προκαλούν αντιδράσεις και έντονες συζητήσεις.

Από τη Δευτέρα οι Βρετανοί μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για να κάνουν ψώνια, να πάνε στη δουλειά τους, να επισκεφθούν γιατρό ή να κάνουν άσκηση μία φορά την ημέρα. Οι συγκεντρώσεις περισσότερων από δύο ατόμων απαγορεύονται και πρέπει να τηρείται απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους.

Προκειμένου η κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι γίνονται σεβαστά τα μέτρα, δόθηκαν από χθες Πέμπτη επιπλέον εξουσίες στην αστυνομία, η οποία για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιεί drones για να εντοπίζει τους παραβάτες.

Αυτό έκανε η αστυνομία του Ντέρμπισαϊρ, στην κεντρική Αγγλία, η οποία ανήρτησε στο Twitter βίντεο που τράβηξε από drone στις οποίες φαίνονταν άνθρωποι που είχαν πάει στο εθνικό πάρκο της περιοχής, είτε για να κάνουν βόλτα τον σκύλο τους είτε για να τραβήξουν φωτογραφίες, δραστηριότητες τις οποίες η αστυνομία χαρακτήρισε «μη απαραίτητες».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ το βίντεο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από τους χρήστες του διαδικτύου, κάποιοι από τους οποίους κατήγγειλαν μια «απαίσια παρακολούθηση» και άλλοι «μεθόδους αντάξιες της Στάζι», της διαβόητης αστυνομίας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

«Χρειαζόμαστε μια απάντηση σε ό,τι αφορά τη δημόσια υγεία και όχι την ποινική δικαιοσύνη», καταγγέλλει η οργάνωση προάσπισης των ελευθεριών Liberty.

Η αστυνομία απάντησε στα χιλιάδες αυτά μηνύματα εξηγώντας ότι «δεν θα ζητήσουμε συγγνώμη που χρησιμοποιήσαμε νόμιμες και προσήκουσες μεθόδους για να φροντίσουμε την ασφάλεια των πολιτών».

Η αστυνομία του Βόρειου Γιόρκσαϊρ πραγματοποίησε περιπολίες και σταμάτησε αυτοκινητιστές σε σημεία ελέγχου για να τους ρωτήσει για ποιο λόγο μετακινούνται και να τους υπενθυμίσει τις συστάσεις.

Βάσει των νέων τους εξουσιών, οι αστυνομικοί μπορούν να διαλύουν συγκεντρωμένους ανθρώπους και να δίνουν πρόστιμα 60 λιρών (66 ευρώ) στους παραβάτες, ένα ποσό που διπλασιάζεται σε περίπτωση υποτροπής.

Στο Λονδίνο, που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την επιδημία, η επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ Κρεσίντα Ντικ ζήτησε από τους αστυνομικούς που έχουν βγει στη σύνταξη τα τελευταία πέντε χρόνια να επιστρέψουν στην υπηρεσία, εξηγώντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα αυξηθεί η πίεση στην αστυνομία.