Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προανήγγειλε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή ότι ετοιμάζουν από κοινού με τον αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ και τους ηγέτες άλλων χωρών μια «νέα σημαντική πρωτοβουλία» για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Έκανε λόγο για «πολύ καλή συζήτηση» με τον Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter προτού προσθέσει πως «μπροστά στην κρίση» που έχει προκαλέσει η ασθένεια COVID-19, «μαζί με άλλες χώρες, προετοιμάζουμε για τις επόμενες ημέρες μια νέα σημαντική πρωτοβουλία».

Δεν έκανε καμία περαιτέρω διευκρίνιση.

Από τη δική του πλευρά, ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη «σημασία που έχει η στενή συνεργασία στο πλαίσιο της G7, της G20 και της P5» για να «βοηθηθούν οι οργανισμοί πολυμερούς συνεργασίας, ειδικά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα να εξαλείψουν το ταχύτερο την πανδημία και να ελαχιστοποιήσουν τον οικονομικό αντίκτυπο» που θα έχει, χρησιμοποιώντας αντιστοίχως τις συντομογραφίες της Ομάδας των Επτά και της Ομάδας των Είκοσι πιο οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου και της ομάδας των πέντε κρατών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Χθες έγιναν δύο διεθνείς σύνοδοι αφιερωμένες στις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας, μία έκτακτη (αυτή της G20), η άλλη προγραμματισμένη (η σύνοδος κορυφής της ΕΕ).

Η πανδημία του κορονοϊού έχει πλέον στοιχίσει τη ζωή 23.000 ανθρώπων παγκοσμίως, με τα δύο τρίτα των θυμάτων στην Ευρώπη, όπου καταμετρώνται 275.000 κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου ως χθες βράδυ.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία συγκαταλέγονται στις χώρες που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία. Ο κορονοϊός εξαπλώνεται με ολοένα ταχύτερο ρυθμό στις ΗΠΑ, που οδεύουν να μετατραπούν στο επίκεντρο της πανδημίας, μολονότι αρχικά απλά την παρατηρούσαν από μακριά.