Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανακοίνωσαν 27 νέους θανάτους από τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 175, καταγράφοντας αύξηση 18%.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χωρίς τη φυσική παρουσία δημοσιογράφων, ο γενικός διευθυντής Υγείας Ζερόμ Σαλμόν συμπλήρωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 7.730 από 6.633 χθες, κατέγραψε, δηλαδή, αύξηση 16,5% σε διάστημα 24 ωρών.

Ο Σαλμόν είπε ότι 699 άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ουρές 30 χιλιομέτρων στα αυστροουγγρικά σύνορα

Σε μήκος 30 χιλιομέτρων, σύμφωνα με την αυστριακή Αστυνομία, εκτείνονται οι “ουρές” των αυτοκινήτων που έχουν σχηματιστεί απόψε πριν από το Νίκελσντορφ στα σύνορα Αυστρίας-Ουγγαρίας, τα οποία έχει κλείσει από χθες τα μεσάνυκτα με απόφαση της η κυβέρνηση στη Βουδαπέστη.

Εξαιτίας της δραματικής κατάστασης για πολλές χιλιάδες ανθρώπους, η Βουδαπέστη ανακοίνωσε το απόγευμα ότι θα ανοίξει προσωρινά τα σύνορα, από τις 22.00 μέχρι τις 6.00 το πρωί ώρα Ελλάδας, για πολίτες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας που κατευθύνονται στις χώρες τους.

Σύμφωνα με το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών στη Βιέννη, τα σύνορα προς την Ουγγαρία, μπορούν να διέλθουν από τα μεσάνυκτα της Δευτέρας προς Τρίτη μόνον Ούγγροι πολίτες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένουν μόνιμα στην Ουγγαρία.

Αγανακτισμένοι επιβάτες των αυτοκινήτων που αναμένουν στις ουρές επί πολλές ώρες απέκλεισαν απόψε τελείως τα σύνορα και δεν ήταν δυνατή καμία διέλευση αυτοκινήτων ούτε προς την Ουγγαρία ούτε προς την Αυστρία, με καθηλωμένα να είναι ως εκ τούτου και εκατοντάδες φορτηγά αυτοκίνητα.

Όπως ανέφερε το απόγευμα ο Ρουμάνος υπουργός Εξωτερικών Μπόγνταν Αουρέσκου, η χώρα του έχει ξεκινήσει έναν επαναπατρισμό των σχεδόν 3.500 πολιτών της που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα αυστροουγγρικά σύνορα και η Ουγγαρία έχει υποσχεθεί ως «μοναδική εξαίρεση» ένα «ανθρωπιστικό» διάδρομο για να μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους οι αυτοί οι Ρουμάνοι πολίτες.

Οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ευθυγραμμίζονται με τα μέτρα της Λευκωσίας

Οι Βρετανικές Βάσεις έχουν ευθυγραμμιστεί με τα μέτρα που θέσπισε η Κυπριακή Δημοκρατία σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού, με τον διοικητή των Βάσεων, Αρχιστράτηγο Rob Thomson να λέει ότι «βαδίζουμε στην ίδια γραμμή».

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Βάσεων, ο Αρχιστράτηγος Thomson συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και είχαν παραγωγικές συζητήσεις.

«Μοιραστήκαμε τις απόψεις μας σχετικά με την απειλή που παρουσιάστηκε από τον κορωνοϊό και το πώς ανταποκρινόμαστε. Συμφωνήσαμε ότι ‘βαδίζουμε στην ίδια γραμμή» είπε.

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν τα μέτρα που επιβάλλονται στις Βάσεις και στην Κυπριακή Δημοκρατία, για να προστατευτούν καλύτερα οι κάτοικοι.

«Διατηρούμε όλα τα μέτρα μας υπό συνεχή επανεξέταση. Έχουμε δεσμευτεί για συνεχή διάλογο, συνεργασία και συντονισμό για να εξασφαλιστεί η συνοχή της προσπάθειας και της προσέγγισης στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης» συμπλήρωσε.

Εκπρόσωπος της Διοίκησης των Βάσεων ανέφερε εξάλλου ότι υπάρχει στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία για τη μάχη της επιδημίας του κορονοϊού και για να προστατευτεί η κοινότητα.

«Η ασφάλεια των ανθρώπων μας είναι η πρώτη μας προτεραιότητα. Έχουμε ευθυγραμμιστεί με τα μέτρα που θέσπισε η Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής αποστασιοποίησης και της απαγόρευσης δημόσιων συγκεντρώσεων, το κλείσιμο καταστημάτων, γυμναστηρίων, κινηματογράφων και εστιατορίων, ακυρώνοντας όλες τις μη επιχειρησιακές δραστηριότητες και ασκήσεις, επισκέψεις και αθλητικές εκδηλώσεις» είπε.

Ανέφερε επίσης ότι όλα τα σχολεία του Υπουργείου Άμυνας Βρετανίας στην Κύπρο θα κλείσουν επίσης μετά την Τετάρτη, 18 Μαρτίου και μέχρι την Δευτέρα, 20 Απριλίου που τελειώνουν οι διακοπές του Πάσχα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ανέφερε επίσης ότι έχουν απαγορεύσει όλες τις αφίξεις, εκτός από τις πιο απαραίτητες επιχειρησιακές αφίξεις και τα ταξίδια που αφορούν οικογένειες στο Βάση Ακρωτηρίου.

Όλοι οι επιβάτες εξετάζονται ιατρικά κατά την άφιξη τους και μπαίνουν σε υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης 14 ημερών, ενώ οποιοσδήποτε εμφανίζει συμπτώματα θα εξεταστεί. «Στόχος μας είναι να φροντίσουμε τους ανθρώπους μας, είτε είναι ένστολοι είτε όχι» κατέληξε ο Εκπρόσωπος των Βάσεων.