Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε νέα μέτρα για τον κορονοϊού και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται το κλείσιμο καταστημάτων όπως και η απαγόρευση όλων των θρησκευτικών συναθροίσεων.

Σε κοινή δήλωση, η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων της Γερμανίας ανακοίνωσαν προ ολίγου νέα προληπτικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού:

  • Όλα τα καταστήματα, πλην όσων πωλούν τρόφιμα, κλείνουν. Ανοικτά θα παραμείνουν τα φαρμακεία, οι τράπεζες και τα πρατήρια καυσίμων.
  • Τα εστιατόρια επιτρέπεται να ανοίγουν μόνο μεταξύ 6:00 και 18:00, ενώ κλείνουν οι παιδικές χαρές.
  • Τα ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα δεν πρέπει προσωρινά να προσφέρουν διανυκτερεύσεις στους τουρίστες. Επιτρέπονται μόνο οι απολύτως αναγκαίες διανυκτερεύσεις.
  • Οι λειτουργίες αναστέλλονται, καθώς επίσης οι συναντήσεις συλλόγων και τα ταξίδια με λεωφορεία. Η απόφαση αναφέρει συγκεκριμένα ότι «οι συναθροίσεις σε εκκλησίες, τζαμιά, συναγωγές και άλλων θρησκευτικών κοινοτήτων» απαγορεύονται.

Νέους περιορισμούς κίνησης των πολιτών και της λειτουργίας της αγοράς σχεδιάζει η κυβέρνηση

Στο ίδιο πλαίσιο, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συνιστά να αποφεύγονται τα «μη απαραίτητα» ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ, μετά το μερικό κλείσιμο των συνόρων, η Βαυαρία κηρύχθηκε σε «κατάσταση καταστροφής» και η Βάδη-Βυρτεμβέργη ετοιμάζεται να κλείσει τα αεροδρόμιά της.

Σύμφωνα με εσωτερικό κυβερνητικό έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα BILD, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας και οι Πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων έχουν συμφωνήσει σε περαιτέρω περιορισμό των κοινωνικών επαφών των πολιτών σε δημόσιο χώρο, ο οποίος θα εφαρμοστεί όταν κριθεί αναγκαίο από το κάθε κρατίδιο.

Ένα από τα πρώτα μέτρα προβλέπει να κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα, πλην εξαιρέσεων.

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα ειδών διατροφής, οι υπαίθριες αγορές, οι τράπεζες, τα βενζινάδικα, οι μεταφορικές εταιρίες, το ταχυδρομείο, τα κομμωτήρια, τα φαρμακεία, τα περίπτερα, τα δημόσια πλυντήρια και τα καταστήματα χονδρικής πώλησης.

Επιπλέον, τα σούπερ μάρκετ θα υποχρεωθούν να λειτουργούν και τις Κυριακές, ενώ τα εστιατόρια που πληρούν τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί (μέχρι 50 άτομα και μόνο εφόσον τα τραπέζια απέχουν 1,5 μέτρο μεταξύ τους), θα πρέπει να κλείνουν έως τις 18:00. Αυστηροί περιορισμοί θα τεθούν στην λειτουργία των καταστημάτων που πωλούν είδη διατροφής για ζώα.

Κλειστά θα παραμείνουν μπαρ, κλαμπ, θέατρα, όπερες, αίθουσες συναυλιών, μουσεία, εκθέσεις, κέντρα απασχόλησης παιδιών, καζίνο, κολυμβητήρια, γυμναστήρια, ακόμη και παιδικές χαρές.

Λουξεμβούργο: Στέγη στους μεθοριακούς εργαζόμενους τους στον τομέα της υγείας

Οι αρχές το Λουξεμβούργου θα προσφέρουν στους μεθοριακούς εργαζόμενους τους στον τομέα της υγείας κατάλυμα μέσα στη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, ενόψει του κλεισίματος των συνόρων στη Γερμανία και ενδεχομένως σε άλλες γειτονικές χώρες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

«Όλα τα ξενοδοχεία που τώρα είναι άδεια, είμαστε σε θέση να τα επιτάξουμε και σήμερα, θα προτείνουμε στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας που το επιθυμούν να έρθουν και να μείνουν στα δωμάτια με την οικογένειά τους», εξήγησε η υπουργός Πολέτ Λενέρ.

Οι μεθοριακοί εργαζόμενοι αντιπροσωπεύουν το 46% του μισθωτού εργατικού δυναμικού σε αυτή τη μικρή χώρα, εκ των οποίων 106.000 προέρχονται από την περιοχή Γκραντ-Εστ της βορειοανατολικής Γαλλίας.

«Μόνο στον τομέα της ιατρικής περίθαλψης, έχουμε 62% των μεθοριακών μετακινουμένων εργαζόμενων, και αυτός δεν είναι αμελητέος αριθμός», υπογράμμισε η Λενέρ.

«Όλη οικονομία μας, ολόκληρος ο τομέας της υγείας μας κινδυνεύει να καταρρεύσει με την απουσία των διασυνοριακών εργαζομένων, συνεπώς πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να μπορέσουν να έρθουν να εργαστούν», πρόσθεσε.

Το Λουξεμβούργο διαθέτει 7.389 δωμάτια σε ξενοδοχεία, ξενώνες και πανσιόν της χώρας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (Statec).

Επιπλέον, έχουν διαμορφωθεί ειδικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί κοντά σε νοσοκομεία της χώρας, όπου επί του παρόντος περιθάλπονται 81 ασθενείς – επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού Covid-19. Έως σήμερα, ένας θάνατος που συνδέεται με τον κορονοϊό έχει καταγραφεί στο Μεγάλο Δουκάτο.

Το Λουξεμβούργο είναι συχνά στην κορυφή των στατιστικών στοιχείων όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ και ο κατώτατος μισθός του είναι ο υψηλότερος στην Ευρωπαϊκή Ένωση με 2.570,39 ευρώ για τον εξειδικευμένο εργαζόμενο. Αλλά οι τιμές των κατοικιών αυξάνονται συνεχώς. Στο καντόνι του Λουξεμβούργου, η μέση τιμή για ένα σπίτι ανέρχεται σε περίπου 1,16 εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Στέγασης.