Η εξόριστη ιρανική αντιπολίτευση (CNRI) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι δήλωσε ότι διαθέτει πληροφορίες για μια νέα μυστική υπόγεια τοποθεσία του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει αποφασιστικότητα, ενώ ξεκινούν μεθαύριο στη Γενεύη νέες διαπραγματεύσεις.

«Σήμερα αποκαλύπτουμε την ύπαρξη μιας άλλης μη δηλωμένης πυρηνικής εγκατάστασης», δήλωσε ο Μέχντι Αμπριτσαμτσί, του Εθνικού Συμβουλίου Ιρανικής Αντίστασης.

Οι εγκαταστάσεις αυτές με την κωδική ονομασία «012» βρίσκονται, σύμφωνα με την εξόριστη αντιπολίτευση, 10 χλμ. από την Μομπαρακέχ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στο κεντρικό Ιράν.

Σύμφωνα με την εξόριστη αντιπολίτευση που δηλώνει ότι στηρίζεται «σε πηγές στο Ιράν» εκ των οποίων «ορισμένες προέρχονται από τους κόλπους του καθεστώτος», οι εργασίες στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις άρχισαν το 2005. «Οι πυρηνικές αυτές εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν υπό πλήρη μυστικότητα και είναι κρυμμένες καθώς βρίσκονται σε μια τεράστια στρατιωτική περιοχή. Η στρατιωτική αυτή περιοχή τούς δίνει την απαραίτητη κάλυψη για να μην κινούν την περιέργεια».

«Μπορεί να είναι εγκαταστάσεις για έρευνες ή για άλλους σκοπούς. Δεν έχουμε πληροφορίες για την εγκατάσταση, για παράδειγμα, συσκευών φυγοκέντρησης», παραδέχτηκε ο Αμπριτσαμτσί, διευκρινίζοντας ότι οι πληροφορίες αυτές έχουν διαβιβαστεί στη γαλλική κυβέρνηση και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.

Η CNRI και η Οργάνωση των Μουτζαχεντίν του Λαού (OMPI) είχαν αποκαλύψει το 2002 την ύπαρξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Σφοδροί πολέμιοι του καθεστώτος των μουλάδων, προειδοποιούν τακτικά για την εξέλιξη του πυρηνικού προγράμματος.

«Η σωστή θέση απέναντι στο καθεστώς αυτό παραμένει η αποφασιστικότητα, η αύξηση της πίεσης και η αποτροπή της εξαπάτησης του κόσμου από το καθεστώς για το πυρηνικό του πρόγραμμα», τόνισε ο Αμπριτσαμτσί.